Wykonanie
Pyszna,delikatna w smaku,z lekko słodkawą nutką
pasternaku,o którego właściwościach można poczytać tu .
Pasternak najlepiej jest wyhodować samemu,albo pytać o niego w sklepach z ekologiczną/zdrową żywnością.A jeśli już go nabędziemy polecam tę oto zupę :)
90 dkg
pasternaku5 dkg
masła1
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżeczki mielonego
kminku1 łyżeczka mielonych nasion
kolendyok.1.2 l
bulionu drobiowego150 ml
śmietanysól i
pieprz do smakuposiekany
szczypiorek lub ew.
natka pietruszki do posypania
Masło roztapiam w garnku,podsmażam na nim pokrojony w plastry lub starty na grubej tarce
pasternak(mój był starty),pokrojoną w kostkę
cebulę i przeciśnięty
czosnek do momentu,aż składniki zmiękną.Dodaję
kminek,
kolendrę,a po 2 min,dolewam
bulion,zmniejszam ogień,nakrywam garnek i gotuję ok.20 min.Następnie blenduję zupę,dolewam
śmietanę,doprawiam
solą i
pieprzem.Najlepsza serwowana tuż po ugotowaniu.Na talerzu posypuję posiekanym
szczypiorkiem.Smacznego!!!