Wykonanie
Share the post "Polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z
jabłkami / Creamy
pork tenderloin baked with apples"Dziś przedstawiam niezwykle smaczne jesienne danie, które z pewnością zachwyci całą rodzinę. Mięciutka, długo pieczona polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z cydrem i
jabłkami pod chrupiącą kołderką z pieczonych
ziemniaków z
serem. Cały obiad za jednym zamachem, no może jeszcze jakaś
zielona sałatka by się przydała:) Polecam to danie gorąco!Ten przepis znalazłam tutaj.
Scroll down for recipe in EnglishPolędwiczka zapiekana w kremowym sosie z
jabłkami(4 porcje)Składniki na polędwiczkę:1 łyżka
oliwy z oliwek500 g
polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w większe kawałki1
cebula, obrana i pokrojona w kostkę2 ząbki
czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę250 ml wytrawnego cydru300 ml
bulionu drobiowego½ łyżeczki
suszonej szałwii (lub łyżeczkę posiekanej świeżej)75 ml
śmietany 18%2
jabłka, pokrojone w ósemki4 łyżki zamrożonego
groszkuSkładniki na chrupiące
ziemniaki:400 g
ziemniaków, pokrojonych w grubą kostkę2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżeczki posiekanej
natki pietruszki100 g
bułki tartej (lub panko)100 g
cheddara, startego (lub innego ulubionego
sera żółtego)
sól i
pieprzPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 170 oC.W głębokiej patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej
olej i włóż
wieprzowinę. Smaż na dużym ogniu przez kilka minut, a następnie dodaj
cebulę, zmniejsz ogień do średniego i smaż do zeszklenia, przez ok. 5 minut.Włóż
czosnek i smaż przez kolejną minutę, po czym wlej cydr i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj przez kilka minut, a następnie dodaj
bulion wraz z
szałwią. Ponownie doprowadź całość do wrzenia, przykryj patelnię i włóż do piekarnika na 90 minut. Jeżeli nie posiadasz takiej patelni, przełóż do naczynia do zapiekania. Mieszaj od czasu do czasu, ewentualnie dolej trochę
wody jeżeli zawartość stanie się za gęsta.W celu przygotowywania
ziemniaków, umieść je w garnku, zalej zimną
wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut i odcedź.Po 90 minutach zapiekania zwiększ temperaturę do 190 oC, wyjmij polędwiczkę z piekarnika, wymieszaj ze
śmietaną i włóż
jabłka i
groszek. Dopraw jeżeli to konieczne.Odcedzone
ziemniaki włóż do miski, wymieszaj z
oliwą.
pietruszką,
bułką tartą,
serem, dopraw
solą i
pieprzem do smaku, po czym wyłóż na
wieprzowinę. Umieść całość ponownie w piekarniku i piecz przez 20-25 minut, do zarumienienia.Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut przed podaniem.Smacznego!
English version(4 servings)Ingredients for creamy
pork:1 tbsp
olive oil500 g
pork tenderloin, chopped into bite size chunks1 onion, peeled and chopped2 cloves of garlic, peeled and crushed250 ml dry cider300 ml chicken or vegetable stock½ tsp dried sage75 ml double cream2 apples, sliced into wedges4 tbsp frozen peasIngredients for crumble topping:400 g potatoes, chopped into bite sized chunks2 tbsp
olive oil1/2 tsp parsley100 g breadcrumbs100g mature
cheddar cheese, grated (or other cheese)salt and pepperPreparation:Preheat your oven to 170 oC.In a casserole dish or deep pan, heat up the oil and add the
pork. Cook on a high heat for a few minutes, then add the onions, turn the heat down to medium and cook for 5 minutes, until translucent.Add the garlic and cook for a further minute, add in the cider and bring to the boil. Cook for a couple of minutes, then add in the stock and sage. Bring back to bubbling, place a lid on and put in the oven for 90 minutes. Check on it every so often to give it a stir and
make sure it’s not going dry, add some water if needed.Place the potatoes in a pan, cover with cold water, bring to the boil and then simmer for 10 minutes and drain.Once the
pork has been in the oven for 90 minutes, take it out and stir in the cream, apple slices and peas and turn your oven up to 190 oC.Place your potatoes in a bowl and
pour over the
olive oil and mix. Add in the parsley, breadcrumbs, cheese and salt and pepper, mix and spoon it on top of your
pork. Place back in the oven uncovered and cook for 20-25 minutes until the topping is golden brown.Take out of the oven and rest for 5 minutes before serving.Enjoy!
Share the post "Polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z
jabłkami / Creamy
pork tenderloin baked with apples"