Wykonanie
Chociaż za oknem aura zimowa pewnie wszyscy już myślą o świętach. Ja w każdym razie już zaczęłam ponieważ Wielkanoc ma dla mnie szczególne znaczenie. Oczywiście wolałabym, aby było ciepło, trawa się zieleniła i kwitły żółte kwiaty ale mam nadzieję, że pogoda zmieni się z dnia na dzień i będzie wreszcie ciepło.A dzisiaj mam ciekawą propozycję na wielkanocny stół. Miałam napisać, że jest to zastępstwo dla
żurku ale nie wiem czy nie wywołałabym oburzenia więc niech pozostanie tylko propozycją na święta. Zupa jest niesamowicie aksamitna w smaku, bardzo ciekawie łączy się tu smak
jabłka i
chrzanu. Byłam nią zachwycona i na pewno jeszcze ją zrobię, jeśli nie w same święta to np. w Wielki Piątek.
Źródło: KuchniaSkładniki:2
ziemniaki1
por (tylko biała część)1 średnia
cebulaoliwa do smażenia3/4 l
bulionu drobiowego1/2 l kwaśnej
śmietany 18% (dałam połowę mniej 30% bo taka mi się nie waży)4 łyżki startego
chrzanu (dałam ze słoiczka)2 półsłodkie
jabłkaWarzywa obrać. W rondelku rozgrzać 2 łyżki
oliwy i podsmażyć pokrojone w kostkę
cebulę z posiekanym
porem, dodać
ziemniaki pokrojone w kostkę, chwilę smażyć. Zalać
bulionem, zagotować. Gotować 25 minut, pod koniec włożyć obrane
jabłka oraz
chrzan. Gotować jeszcze 10 min. Zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować. Postawić z powrotem na ogniu i dodać
śmietanę. Zagotować. Podawać z
kiełkami rzodkiewki.Smacznego:)