Wykonanie
Share the post "Pierś
kaczki z
czereśniami / Duck breast with sweet cherries"Przedstawiam dziś przepis na obłędne piersi kacze z pysznym sosem ze słodkimi
czereśniami i odrobiną
brandy. Danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, gotowe dosłownie w 30 minut! Podałam je z
fasolką gotowaną na parze, która przygotowywała się w trakcie pieczenia
kaczki w piekarniku. Polecam wszystkim miłośnikom kaczego
mięsa.Scroll down for recipe in English
(4 porcje)Składniki:4 piersi
kaczki ze skórą1 łyżka
brązowego cukru1/2 łyżeczki
przyprawy pięć smaków1/2 łyżeczki
soli1/3 szklanki
brandy1 duża
cebula, pokrojona w drobną kostkę300 g ciemnych
czereśni bez pestek i przekrojone na połówkiPrzygotowanie:Piersi umyj, osusz papierowymi ręcznikami i natnij skórkę w kratkę (uważając, by nie nie przeciąć
mięsa).W miseczce wymieszaj
cukier z
przyprawą i
solą, natrzyj nią piersi z obu stron i ułóż skórą do góry w misce. Zalej całość
brandy i wstaw na około 2 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC i wyjmij piersi z lodówki.Rozgrzej na dużym ogniu patelnię, ułóż na niej
kaczkę skórą do dołu, smaż 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. Przenieś piersi do naczynia żaroodpornego, wstaw na 10 minut do piekarnika, na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję grilla. Ja posiadam patelnię przystosowaną do pieczenia w piekarniku (polecam!), w przepisach takich jak ten jest to bardzo wygodne rozwiązanie.Wyjmij
mięso z piekarnika i odstaw je na deskę do krojenia na minimum 5 minut aby „odpoczęło”.W międzyczasie ponownie rozgrzej patelnię na której smażyło się
mięso i wrzuć posiekaną
cebulę. Smaż do zeszklenia, po czym dodaj
soki z pieczenia
kaczki, resztę marynaty i
czereśnie. Smaż przez 2-3 minuty, dopraw
solą i
pieprzem do smaku i zdejmij z ognia.Pokrój
mięso na plasterki, polej sosem i podawaj.Smacznego!
English versionDuck breast with sweet cherries(4 servings)Ingredients:4 duck breasts with skin on1 tablespoon brown sugar1/2 teaspoon five spice powder1/2 teaspoon salt1/3 cup
brandy1 large onion, diced300 g of dark sweet cherries, pitted and halvedPreparation:Wash the duck breasts, pat dry with paper towels and score duk fat gently without cutting into the meat underneath.In a small bowl, mix the sugar with spices and salt, rub the breasts on the both sides and place skin-
side up in a bowl.
Pour over prepared
brandy and place in the refrigerator for 2 hours, preferably overnight.Preheat the oven to 220 oC and remove the breasts from the refrigerator.Place oven proof frying pan over high heat, place duck breast skin
side down, and cook for 3 minutes to render the fat. Next turn skin
side up and cook for 2 minutes, after that place breast in the preheated oven and bake for 10 minutes. After this
time take the pan out of the oven and place the duck on the cutting board to rest for at least 5 minutes.Meantime, place the pan on medium heat again, add onion and cook until translucent. Next add juices from roasting duck, the rest of the marinade liquid and cherries. Cook for 2-3 minutes, season with salt and pepper to taste and remove from heat.Cut the meat into slices,
pour over sauce and
serve.Enjoy!
Share the post "Pierś
kaczki z
czereśniami / Duck breast with sweet cherries"