ßßß Cookit - przepis na Kartacze

Kartacze

nazwa

Wykonanie

Przyszła pora na obiecane kartacze.
Znamy takich, którzy "daliby się za nie pokroić".
Nie ukrywamy, że potrawa jest pracochłonna, ale jej smak rekompensuje wszystko.
Przystępujemy do pracy.
Obieramy 6,5 kg ziemniaków, z czego 1,5 kg gotujemy w osolonej wodzie.
Mielimy ok. 0,8 kg łopatki i 0,1 kg słoniny.
Będzie nam jeszcze potrzebne dodatkowe 0,1 kg słoniny i 0,15 kg boczku na skwarki oraz
3 cebule i trzy ząbki czosnku a przyprawy to jedynie sól i pieprz.
W pierwszej kolejności przygotowujemy mięso, czyli mieszamy łopatkę ze słoniną,
doprawiamy solą i pieprzem do smaku, 2 cebule i czosnek tarkujemy na drobnych oczkach.
Solidnie wszystko mieszamy.
Ugotowane ziemniaki mielimy.
Przygotowujemy skwareczki.
Słoninę, boczek i cebulę kroimy w kostkę.
Najpierw na patelnię wrzucamy słoninę i jak wytopi się z niej tłuszcz dodajemy cebulę i boczek, zmniejszamy do minimum ogień i zostawiamy, aż cebula całkowicie się zeszkli.
Surowe ziemniaki musimy zetrzeć na tarce lub w maszynie.
Uzyskaną "ciapę" ziemniaczaną musimy odcisnąć, najlepiej przez ścierkę.
Odciśnięte surowe ziemniaki łączymy z ugotowanymi i wyrabiamy jednolitą masę.
Gotowa masa:
A teraz na dłoni formujemy placek, nakładamy na to mięso, zawijamy brzegi tak, aby
mięso się schowało, formujemy kartacza i odkładamy na tackę.
W sporym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i oleju (woda musi być słonawa).
Wkładamy kartacze, ale tylko tyle, aby miały luz.
Kiedy wypłyną na powierzchnię zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy przez
25-30 minut.
Wyjmujemy na talerze, polewamy skwarkami i zachwycamy się smakiem.
Z podanej porcji produktów uzyskujemy 12 sztuk kartaczy.
Równie dobrze smakują odsmażane na patelni.
Chrupiąca skorupka i zapach-tego nie da się opisać ani sfotografować.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2013/09/kartacze.html