Wykonanie
Kugiel16:10 Jedz Taniej 2 Comments
Kugiel. Jedna z moich ulubionych potraw. Zawsze, gdy wracałem do domu, już na klatce schodowej unosił się zapach aromatycznego kugla. W chwilę później, zasiadając do stołu wraz z pozostałymi członkami mojej rodziny z niemiecką precyzją i włoską szybkością obalaliśmy kolejne blaszki tego fantastycznego posiłku. Dziś mieszkam już ze studentami i jedyne co można z nimi obalić to dobrą flaszkę. Czasem jednak znajdzie się chwila na przygotowanie dobrego posiłku. Zapraszam do przepisu :)Potrzebujemy:- 2kg
ziemniaków- 0.7 kg
mięsa (może być
łopatka wieprzowa lub
karkówka)- 1
cebula- Skwarki/boczek/tłuszcz = do smarowania blachy-
suszone grzyby- 1
kiełbasa (może się pojawić, ale nie musi - w zależności od tego czy lubicie mniej czy bardziej
mięsne potrawy)- 4 ząbki
czosnku-
przyprawy (
sól,
pieprz)Przygotowanie:
Ziemniaki trzemy do miski. W tej samej misce lokujemy zmieloną z
grzybkami cebulę i podsmażony
czosnek. Do tego wrzucamy bardzo drobno posiekane
mięso i mocno doprawiamy. Całość wykładamy na otłuszczoną blaszkę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 - 1,5 h. (w zależności od rodzaju
ziemniaków może trwać to dłużej lub krócej).Wkrótce Wielkanoc, więc może warto wypróbować przy tej okazji coś, czego jeszcze nie jedliście ? :)SmacznegoR.