Wykonanie
Po raz kolejny firma Ballarini oddała w moje dobre ręce patelnię, tym razem głęboką patelnię indukcyjną z linii POSITANO . Przyjęłam propozycję testu z przyjemnością, gdyż pierwsza patelnia do naleśników tej firmy którą recenzowałam, jest w tej chwili gwiazdą w mojej kuchni:)

Dużą zaletą mojej wersji patelni są jej wysokie ścianki boczne, dzięki
czemu znakomicie nadaje się do duszenia
mięs, gulaszów czy innych potraw. Rewelacja.

Przejdźmy do konkretów. Postanowiłam wypróbować ją w sposób dosyć ekstremalny, bo wymyśliłam sobie
steki. Miałam dwa piękne z
polędwicy wołowej, a w związku z tym, że jestem na diecie, wszystko przygotowałam bez użycia nawet kropli tłuszczu. Zgodnie z zapowiedzią producenta,
steki i warzywa dosłownie pływały po patelni, nic nie przywarło ani nie wykazywało najmniejszych tendencji. Smażyłam je metodą Hestona Blumenthala (15 s z każdej strony aż do osiągnięcia odpowiedniego wysmażenia) i
steki wyszły idealne, soczyste i pełne smaku. Podane wraz z warzywami stworzyły przepyszne dania. Polecam!Scroll down for recipe in English

Stek z
polędwicy wołowej z
dynią,
pieczarkami i karmelizowaną
cebulką(2 porcje)Składniki:2
steki z
polędwicy wołowej (po 150-200 g każdy)2 średnia
cebula, pokrojone w plasterki2 szklanki dyni pokrojonej w małą kostkę2 szklanki pokrojonych w plasterki
pieczarek1 łyżka
oleju roślinnego1/2 szklanki białego
wytrawnego wina1/2 szklanki
bulionu drobiowegosól i
pieprztymianekPrzygotowanie:Dopraw
steki solą (nie
pieprzem) i rozgrzej patelnię na dużym ogniu aż do dymienia. Na tym etapie nie dodawaj
oleju, jeżeli
steki na pewno nie przywrą, a danie będzie mniej kaloryczne:) Smaż
steki po 15 s z każdej stron aż temperatura wewnętrzna wyniesie 63 oC (medium
rare) lub 71 oC (medium). Wyjmij
steki z patelni i odstaw aby odpoczęły.Na tej samej patelni rozgrzej
olej, włóż
dynię wraz z
cebulą i smaż do zeszklenia. Dopraw
solą i
pieprzem, po czym podsmaż jeszcze przez chwilę, aż
dynia wraz z
cebulą zaczną się rumienić i włóż
pieczarki.Wlej
wino i gotuj na dużym ogniu aż prawie całkowicie odparuje po czym dodaj
bulion. Smaż całość przez 5 minut, dopraw do smaku jeżeli to konieczne.Pokrój
steki w plastry i podaj go z warzywami i frytkami bądź opiekanymi ziemniaczkami.Smacznego!

English versionBeef steak with pumpkin, mushroom and caramelized onion(2 servings)Ingredients:2×150-200 g beef tenderloin steaks2 medium onion sliced2 cups pumpkin, diced2 cup thick slices mushroom1 tablespoon of vegetable oil1/2 cup dry white
wine1/2 cup chicken stocksalt and pepper thymePreparation:Season steaks with salt on both sides. Heat the pan until it starts to smoke. No need to add oil, if the pan is
very hot the steak will not stick. Add the steak to the grill and after 15 s turn to the other
side and cook for another 15 s and repeat until internal temperature reaches 63 oC for medium
rare or 71 oC for medium doeness (my favourite). Remove steak from pan and let it rest before serving.Heat oil in the pan, add the onion and pumpkin and sauté until translucent, add salt to the onion and sauté some
more. When the onion and pumpkin starts to turn light brown, add the mushrooms.When the vegetables, turn brown
pour the
wine, cook until almost evaporate and add chicken stock. Cook for 5 minutes, next turn off heat and keep a
side.
Serve sliced steak with vegetables and roasted potatoes.Enjoy!Share the post "Patelnia Ballarini – recenzja i przepis na
steka z jesiennymi warzywami"


