Uwielbiam... Idealna na zimę...Składniki:- 5 dużych cebul- 1l bulionu drobiowego (może być z kostki rosołowej)- 2 łyżki mąki- 1 łyżka cukru- 1 łyżka suszonego tymianku- 15 dkg sera żółtego- olej do smażenia- 100 ml białego wytrawnego wina- sól, pieprzUWAGA!! Często zdarza mi się gotować tą zupę bez białego wina, bo go po prostu nie mam... Bez też smakuje wyśmienicie.Wykonanie:Bulion drobiowy doprowadzić do wrzenia.Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę. Posypać cukrem i smażyć do momentu, aż cebula stanie się złoto-brązowa. Następnie posypać mąką i dokładnie wymieszać. Na koniec dolać białe wino. Gotować 1 minutę.Całość przełożyć do bulionu i dodać suszony tymianek. Gotować 45 minut na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania do zupy dodać żółty ser i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Gotowe. Smacznego.Jako dodatek polecam grzanki z żółtym serem.