Wykonanie
Ten przepis bardzo mnie zaskoczył bo nie spodziewałam się, że będzie tak dobrze smakować.
Mięso,
brokuły i
ziemniaki w sosie lekko
pomidorowym w serowej pierzynce chyba brzmią atrakcyjnie ale ja obawiałam się tego sosu w połączeniu z
ziemniakami. Właściwie to nie wiem dlaczego tak myślałam, ale ostatnio totalnie nie
mogę się zdecydować co ugotować i jak już znajdę przepis to wymyślam 10 powodów żeby go nie robić a
potem szukam kolejnych pomysłów. Chyba powinnam zrobić sobie urlop od gotowania. Jednak ta zapiekanka wyszła naprawdę smaczna. Przepis pochodzi z majowego numeru
Soli i
Pieprzu ale jest to moja wersja wzbogacona o
ziemniaki.

Składniki:1
cebula4
ziemniaki500 g
brokułówsól,
pieprz4
filety z kurczaka1/2 łyżeczki suszonego
tymianku2 łyżki
oleju1 łyzka
mąki250 ml białego
wytrawnego wina250 ml
bulionu drobiowego200 g
śmietany1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego1/2 łyżeczki
cukru75 goudy
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i podgotować w osolonej wodzie 10 minut. Przestudzone wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
Cebulę obrać i posiekać.
Brokuły oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Gotować 5 minut w lekko osolonej wodzie. Osączyć. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć
solą,
pieprzem i
tymiankiem. Na rozgrzanym
oleju podsmażyć
kurczaka. Przełożyć do
ziemniaków. Na tłuszczu po smażeniu
kurczaka zeszklić
cebulę. Oprószyć
mąką i chwilę smażyć. Mieszając, wlać
wino,
bulion i
śmietanę. Dodać
koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać, Gotować okołó 5 minut na małym ogniu. Doprawić
solą,
pieprzem i
cukrem.
Brokuły ułożyć wokół
mięsa i polać sosem.
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i oprószyc potrawę. ( ja to robię 5 minut przed końcem bo nie lubię spieczonego
sera). Zapiekać 30-40 minut.Smacznego:)