Wykonanie
Ja, nie-amatorka
piwa,która po ten trunek sięga bardzo sporadycznie i wtedy są to raczej "babskie"
piwka owocowe,niż tradycyjne gorzkie z pianką,w tym daniu zakochałam się od pierwszego posmakowania.
Piwo doskonale się komponuje z delikatnym
białym mięsem,nadaje całości charakteru,mimo że jego smak nie jest wyraźnie wyczuwalny.Polecam do
ryżu lub
makaronu.Przepis znalazłam w zapomnianej wręcz książeczce z
serii"Biblioteczka Poradnika Domowego" na dania z drobiu zastępując
indyka filetami z kurczaka.

40 dkg
piersi kurczaka1 szkl.
jasnego piwa2/3 szkl.
bulionu drobiowego1
czerwona papryka1
cebulaodrobina
mąki do obtoczenia filetów4 łyżki
śmietanysól i
pieprzpół łyżeczki suszonego
tymianku1 łyżeczka
cukruolej do smażeniaFilety rozbijam tłuczkiem,doprawiam
solą i
pieprzem z obu stron,obtaczam w
mące i smażę na złoto po obu stronach na rozgrzanym
oleju.W rondlu rozgrzewam odrobinę
oleju i wrzucam pokrojoną w kostkę
cebulę,
paprykę w paski i smażę ok.3-5 min.Następnie dodaję
piwo,
bulion,
cukier oraz
tymianek i na wolnym ogniu duszę pod przykryciem 5 min.Usmażone filety dodaję do sosu,nakrywam i nadal duszę ok.20 min.aż
mięso będzie miękkie.Na koniec dolewam
śmietanę,doprawiam
solą i
pieprzem do smaku.Na talerzu oprószam suszoną
natką pietruszki.Smacznego!!!