Wykonanie
Share the post "Pappardelle z wędzonym
pstrągem w
sosie pomidorowym / Pappardelle with smoked trout and tomatoes"Dziś łatwy i przyjemny przepis na pappardelle z wędzonym
pstrągiem w delikatnym sosie ze świeżych
pomidorów podany ze startym
parmezanem. Danie robi się bardzo szybko więc idealnie nadaje się dla zabieganych na przyjemny obiad w tygodniu. Można też użyć tutaj innego ulubionego rodzaju
makaronu, jak i innej
wędzonej ryby o zwartym,
białym mięsie. Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya „Fast food”. Pycha!Scroll down for recipe in English

(4 porcje)Składniki :6 dużych i dojrzałych
pomidorówsól morska i mielony
czarny pieprz15
suszonych pomidorów z
oleju2 ząbki
czosnku, obrane i posiekane4
szalotki obrane i z grubsza posiekane (lub 2 małe
cebule)3/4 szklanki
oliwy z oliweksok z 1/2
cytryny500 g świeżego
makaronu pappardelle lub tagliatelle (lub innego ulubionego, może być też suszony)600 g filetów z wędzonego
pstrąga, bez skóry, podzielonych na duże kawałkistarty
parmezan do posypaniaPrzygotowanie:W dużym garnku zagotuj osoloną
wodę i włóż
pomidory. Blanszuj przez 2 minuty, po czym przełóż łyżką cedzakową do miski z zimną
wodą, pozwól przestygnąć przez kilka minut, następnie zdejmij z nich skórkę. Przekrój
pomidory na połówki i usuń nasiona.Włóż
pomidory wraz z
suszonymi pomidorami,
czosnkiem,
szalotką,
oliwą z oliwek i
sokiem z cytryny do pojemnika blendera i zmiksuj na gładki sos. Dopraw
solą i
pieprzem, przelej go większego garnka i podgrzewaj na średnim ogniu, w trakcie gotowania
makaronu.We wrzącej wodzie po gotowaniu
pomidorów ugotuj
makaron, aż będzie al dente. Odcedź i przełóż do
sosu pomidorowego, wraz z wędzonym
pstrągiem i dokładnie wymieszaj. Podgrzej jeszcze przez minutę lub dwie po czym przełóż na talerze i podawaj z dużą ilością startego
parmezanu.Smacznego!

English versionPappardelle with smoked trout and tomatoes(4 servings)Ingredients:6 vine ripened plum tomatoessea salt and black pepper15 semi-dried tomatoes in oil2 garlic clove, peeled and roughly chopped4 shallots peeled and roughly chopped3/4 cup
olive oiljuice of 1/2 lemon500 g fresh pappardelle or tagliatelle600 g skinless smoked trout fillets, flaked into large chunks
Parmesan, for gratingPreparation:Add the plum tomatoes to a large pan of boiling salted water and blanch for 2 minutes. Lift out with a slotted spoon to a bowl of iced water to cool for a few minutes, then remove and peel off the skins. Halve the tomatoes and squeeze out the seeds.Put the tomatoes into a food processor along with the semi-dried tomates, garlic, shallots,
olive oil, and lemon juice. Whiz to a smooth sauce and season with salt and pepper to taste.
Pour the sauce into a pan and warm through over medium-high heat while you cook the pasta.Cook the pasta in a boiling salted water for 2 minutes until al dente. Drain well, then toss with the tomato dressing and flaked trout and cook for a minute or two. Divide among warm plates and grate over some
parmesan to
serve.Enjoy!

Share the post "Pappardelle z wędzonym
pstrągem w
sosie pomidorowym / Pappardelle with smoked trout and tomatoes"



