ßßß
(4 porcje)Składniki :6 dużych i dojrzałych pomidorówsól morska i mielony czarny pieprz15 suszonych pomidorów z oleju2 ząbki czosnku, obrane i posiekane4 szalotki obrane i z grubsza posiekane (lub 2 małe cebule)3/4 szklanki oliwy z oliweksok z 1/2 cytryny500 g świeżego makaronu pappardelle lub tagliatelle (lub innego ulubionego, może być też suszony)600 g filetów z wędzonego pstrąga, bez skóry, podzielonych na duże kawałkistarty parmezan do posypaniaPrzygotowanie:W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i włóż pomidory. Blanszuj przez 2 minuty, po czym przełóż łyżką cedzakową do miski z zimną wodą, pozwól przestygnąć przez kilka minut, następnie zdejmij z nich skórkę. Przekrój pomidory na połówki i usuń nasiona.Włóż pomidory wraz z suszonymi pomidorami, czosnkiem, szalotką, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny do pojemnika blendera i zmiksuj na gładki sos. Dopraw solą i pieprzem, przelej go większego garnka i podgrzewaj na średnim ogniu, w trakcie gotowania makaronu.We wrzącej wodzie po gotowaniu pomidorów ugotuj makaron, aż będzie al dente. Odcedź i przełóż do sosu pomidorowego, wraz z wędzonym pstrągiem i dokładnie wymieszaj. Podgrzej jeszcze przez minutę lub dwie po czym przełóż na talerze i podawaj z dużą ilością startego parmezanu.Smacznego!
English versionPappardelle with smoked trout and tomatoes(4 servings)Ingredients:6 vine ripened plum tomatoessea salt and black pepper15 semi-dried tomatoes in oil2 garlic clove, peeled and roughly chopped4 shallots peeled and roughly chopped3/4 cup olive oiljuice of 1/2 lemon500 g fresh pappardelle or tagliatelle600 g skinless smoked trout fillets, flaked into large chunksParmesan, for gratingPreparation:Add the plum tomatoes to a large pan of boiling salted water and blanch for 2 minutes. Lift out with a slotted spoon to a bowl of iced water to cool for a few minutes, then remove and peel off the skins. Halve the tomatoes and squeeze out the seeds.Put the tomatoes into a food processor along with the semi-dried tomates, garlic, shallots, olive oil, and lemon juice. Whiz to a smooth sauce and season with salt and pepper to taste. Pour the sauce into a pan and warm through over medium-high heat while you cook the pasta.Cook the pasta in a boiling salted water for 2 minutes until al dente. Drain well, then toss with the tomato dressing and flaked trout and cook for a minute or two. Divide among warm plates and grate over some parmesan to serve.Enjoy!
Share the post "Pappardelle z wędzonym pstrągem w sosie pomidorowym / Pappardelle with smoked trout and tomatoes"


