ßßß
Makaron z kiełbasą w kremowym sosie pomidorowym z wódką(6 porcji)Składniki:1-2 łyżki oleju roślinnego1 cebula, pokrojona w kostkę200 g pieczarek, pokrojonych na plasterki3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane2 x 400 g krojonych pomidorów w puszce1/3 szklanki wódki1/2 szklanki śmietanki 18%2-3 garście świeżych liści szpinaku1 garść świeżych liści bazylii, posiekanych400 g kiełbasy, pokrojonej na grubsze plastry400 g ulubionego makaronu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (zachowaj 1/2 szklanki wody z gotowania)spora garść startej mozzarelli ( lub więcej jeśli lubisz)Przygotowanie:Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, do zeszklenia, około 5 minut.Dodaj czosnek, smaż przez 30 sekund, po czym dodaj pieczarki i smaż kolejne 3-4 minuty. Następnie dodaj pomidory, wymieszaj i gotuj przez około 3-4 minuty.Teraz wlej wódkę, gotuj mieszając przez około 5 minut, po czym dodaj śmietankę, szpinak, bazylię i kiełbasę. Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.Wmieszaj ugotowany wcześniej makaron, i jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaj wodę pozostawioną po gotowaniu makaronu. Całość podgrzej jeszcze przez chwilę, i dopraw do smaku jeżeli to konieczne.Posyp dużą ilością mozzarelli, ewentualnie listkami bazylii i natychmiast podawaj.Smacznego!
English version(6 servings)Ingredients:1-2 tablespoons vegetable oil1 onion, chopped200 g mushrooms, sliced3 cloves garlic, minced2 x 400 g can diced tomatoes1/3 cup vodka1/2 cup heavy cream2-3 handfuls fresh baby spinach leaves1 handful fresh basil leaves, chopped400 g sausages, sliced into bite-sized pieces400 g pasta (whatever kind you like), cooked according to package directions (reserve 1/2 cup pasta water)grated mozzarellaPreparation:In a large pan over medium heat, heat oil, add the onion, and cook, stirring occasionally, until softened and translucent, about 5 minutes.Add the garlic and cook until fragrant, about 30 seconds and add sliced mushrooms, cook for another 3-4 minutes. Next stir in the tomatoes and cook until heated through, about 3-4 minutes.Add in the vodka, and cook, stirring the sauce occasionally, for about 5 minutes. Add in the cream, spinach and basil leaves, and cooked sausage, stirring to thoroughly combine.Add the cooked pasta to the sauce, mixing to toss the pasta with sauce. Add in some of the pasta water if necessary.Top the pasta with the mozzarella and additional basil leaves and serve immediately.Enjoy!Share the post "Makaron z kiełbasą w kremowym sosie pomidorowym z wódką / Pasta and sausage in creamy vodka tomato sauce"


