Wykonanie
Share the post "
Makaron z
kiełbasą w kremowym
sosie pomidorowym z
wódką / Pasta and sausage in creamy
vodka tomato sauce"Dziś przedstawiam kolejny przepis na szybkie danie obiadowe w zapracowanym tygodniu. Tym razem proponuję
makaron z
kiełbasą,
pieczarkami i
szpinakiem w kremowym
sosie pomidorowym z dosyć zaskakującym składnikiem –
wódką. Nie martwcie się, cały
alkohol odparuje w trakcie gotowania, zostaje jedynie fajny posmak, który doskonale komponuje się z
sosem pomidorowym i pozostałymi składnikami. Jeżeli nie przepadasz za
kiełbasą, zamień ją swobodnie na
kurczaka, czy
mięso mielone, dokładnie tak samo można z warzywami. Można tutaj poeksperymentować do woli. Zapraszam!Scroll down for recipe in English
Makaron z
kiełbasą w kremowym
sosie pomidorowym z
wódką(6 porcji)Składniki:1-2 łyżki
oleju roślinnego1
cebula, pokrojona w kostkę200 g
pieczarek, pokrojonych na plasterki3 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane2 x 400 g krojonych
pomidorów w puszce1/3 szklanki
wódki1/2 szklanki
śmietanki 18%2-3 garście świeżych liści
szpinaku1 garść świeżych liści
bazylii, posiekanych400 g
kiełbasy, pokrojonej na grubsze plastry400 g ulubionego
makaronu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (zachowaj 1/2 szklanki
wody z gotowania)spora garść startej
mozzarelli ( lub więcej jeśli lubisz)Przygotowanie:Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej
olej, wrzuć
cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, do zeszklenia, około 5 minut.Dodaj
czosnek, smaż przez 30 sekund, po czym dodaj
pieczarki i smaż kolejne 3-4 minuty. Następnie dodaj
pomidory, wymieszaj i gotuj przez około 3-4 minuty.Teraz wlej
wódkę, gotuj mieszając przez około 5 minut, po czym dodaj
śmietankę,
szpinak,
bazylię i
kiełbasę. Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.Wmieszaj ugotowany wcześniej
makaron, i jeżeli
sos jest zbyt gęsty dodaj
wodę pozostawioną po gotowaniu
makaronu. Całość podgrzej jeszcze przez chwilę, i dopraw do smaku jeżeli to konieczne.Posyp dużą ilością
mozzarelli, ewentualnie listkami
bazylii i natychmiast podawaj.Smacznego!

English version(6 servings)Ingredients:1-2 tablespoons vegetable oil1 onion, chopped200 g mushrooms, sliced3 cloves garlic, minced2 x 400 g can diced tomatoes1/3 cup
vodka1/2 cup heavy cream2-3 handfuls fresh baby spinach leaves1 handful fresh basil leaves, chopped400 g sausages, sliced into bite-sized pieces400 g pasta (whatever kind you like), cooked according to package directions (reserve 1/2 cup pasta water)grated
mozzarellaPreparation:In a large pan over medium heat, heat oil, add the onion, and cook, stirring occasionally, until softened and translucent, about 5 minutes.Add the garlic and cook until fragrant, about 30 seconds and add sliced mushrooms, cook for another 3-4 minutes. Next stir in the tomatoes and cook until heated through, about 3-4 minutes.Add in the
vodka, and cook, stirring the sauce occasionally, for about 5 minutes. Add in the cream, spinach and basil leaves, and cooked sausage, stirring to thoroughly combine.Add the cooked pasta to the sauce, mixing to toss the pasta with sauce. Add in some of the pasta water if necessary.Top the pasta with the
mozzarella and additional basil leaves and
serve immediately.Enjoy!Share the post "
Makaron z
kiełbasą w kremowym
sosie pomidorowym z
wódką / Pasta and sausage in creamy
vodka tomato sauce"



