Wykonanie
Share the post "Karmelizowane skrzydełka z piekarnika"Są to jedne z najlepszych skrzydełek jakie
jadłam, a co najważniejsze,dziecinnie proste do wykonania i praktycznie „robią się same”:) Pyszne skrzydełka zapiekane w piekarniku w miodowej glazurze. Z dedykacją dla Izabeli:) Polecam!Karmelizowane skrzydełka z piekarnika (4 porcje)Składniki:20 skrzydełek z
kurczaka (w całości lub podzielone na części)2 łyżki
oliwy z oliwek1/2 szklanki
sosu sojowego2 łyżki ulubionego
ketchupu1 niecała szklanka
miodu1 ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę2 łyżki
mąki kukurydzianej
sól i
pieprzopcjonalnie posiekana
dymka do podaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 190 oC.W małym rondelku wymieszaj ze sobą
oliwę,
sos sojowy,
ketchup,
miód,
czosnek i
mąkę kukurydzianą. Postaw rondelek na dużym ogniu i doprowadź do wrzenia,następnie zmniejsz ogień na bardzo mały i gotuj sos ok. 15 minut.W międzyczasie,do szerokiego naczynia żaroodpornego wyłóż skrzydełka tak,aby tworzyły jedną warstwę. dobrze popieprz je i
posól.Wylej przygotowany sos na skrzydełka,starając się,by wszystkie były nim dokładnie pokryte.Piecz w piekarniku bez przykrycia około 45 min,lub do momentu karmelizowania się sosu.Wyłóż na talerze i polej je resztą sosu z naczynia.Smacznego!
Share the post "Karmelizowane skrzydełka z piekarnika"