Wykonanie
kurczaksólpieprz1 łyżka
sosu sojowego1 łyżka
miodu1 łyżka
czosnku niedźwiedziegopół
limonkioliwaziemniaki 5-6 szt1
dynia hokkaido
Kurczaka umyć, przeciąć wzdłuż kręgosłupa i przełamać lekko by się otworzył.
Czosnek niedźwiedzi,
sos sojowy, pół łyżeczki
soli, łyżkę
oliwy, wyciśnięty
sok z limonki i
miód wymieszać, natrzeć
kurczaka i odłożyć na kilka godzin do lodówki.
Ziemniaki obrać i przekroić każdy na 4 części.
Dynię przekroić na 4 części i wydrążyć gniazda nasienne.
Ziemniaki skropić
oliwą, posypać
solą i
pieprzem,
dynię również skropić
oliwą i posypać
przyprawami.
Kurczaka ułożyć w brytfance razem z
ziemniakami, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika ok 190 st na ok 40 min, Po tym czasie zdjąć folię, obok wstawić jeszcze
dynię hokkaido i piec wszystko jeszcze ok 30- 40 min. pod koniec włączyć termoobieg do lepszego przyrumienienia.Dodatkowo można podać surówkę, Ja zrobiłam z
marchewki i
pora, z
oliwą .
Opublikowany w