Wykonanie
Już niedługo będziemy cieszyć się świeżutkimi
owocami,
póki co trzeba wykorzystać nasze pyszne
jabłka. Dziś proponuję
francuskie ciasto jabłkowe, z
rodzynkami,
cynamonem, odrobiną
rumu i polane grubą warstwą lukru:) Jest to jedno z najlepszych ciast tego typu jakie
jadłam, polecam!Przepis znalazłam tutaj

Scroll down for recipe in English
Francuskie ciasto jabłkowe(tortownica o śr. 20 cm, 8 porcji)Składniki na nadzienie
jabłkowe:1,2 kg
jabłek, obranych, z usuniętym rdzeniem i pokrojone w ósemki2 łyżki
masła1/2 szklanki (100 g)
cukru1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu3/4 szklanki (140g)
rodzynek1 łyżka ciemnego
rumu lub
brandySkładniki na ciasto:2 szklanki (280g)
mąki1/3 szklanki (65g)
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli8 łyżek (115g) zimnego
masła2 duże
jajkaSkładniki na
lukier:1 (140g) szklanka
cukru pudru1 1/2 łyżki
wodyPrzygotowanie:W celu przygotowania nadzienia
jabłkowego, w dużym rondlu lub patelni rozgrzej na średnim ogniu
masło i wrzuć wszystkie składniki nadzienia oprócz
rumu. Dobrze wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem
jabłka puszczą sok, przez 5 – 10 minut. Zdejmij pokrywkę i gotuj mieszając od czasu do czasu, aż większość soku odparuje, po czym zdejmij z ognia i wmieszaj
rum. Odstaw do ostygnięcia.W celu przygotowania ciasta. w misce miksera lub blendera z nakładką do ciast wymieszaj
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i
sól. Następnie dodaj
masło i mieszaj, aż kawałki
masła przestaną być widoczne. Teraz dodaj
jajka i mieszaj do utworzenia się kuli z jednolitego ciasta. Wyjmij ją na posypaną
mąką powierzchnię pognieć przez chwilę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia.Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C, natłuść
masłem lub sprayem tortownicę.Wyjmij ciasto z lodówki i lekko zagnieć na posypanej
mąką powierzchni aby zmiękło. Oderwij większą jego połowę, rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki tortownicy (odetnij nadmiar ciasta). Wyłóż nadzienie
jabłkowe i na to wyłóż rozwałkowaną resztę ciasta. Przy pomocy widelca zlep dokładnie brzegi, a następnie ponakłuwaj nim cały wierzch.Włóż tak przygotowane ciasto do piekarnika i piecz przez 35 do 40 minut do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia.W celu przygotowania lukru, wymieszaj energicznie
cukier puder z
wodą i polej nim ciasto. Odstaw do zastygnięcia i podawaj.Smacznego!

English versionFrench apple pie(20 cm baking pan, 8 servings)Ingredients for apple filling:1,2kg apples, peeled, cored ant cut into eights2 tablespoons of butter1/2 cup (100g) sugar1/2 teaspoon ground cinnamon3/4 cup (140g) raisins1 tablespoon dark
rum or
brandyIngredients for pastry dough:2 cups (280g) all-purpose
flour1/3 cup (65g) sugar1 teaspoon baking powder1/4 teaspoon salt8 tablespoons (115g) unsalted butter, cold2 large eggsIngredients for icing:1 cup (140g) confectioners sugar1 1/2 tablespoons waterPreparation:For the apple filling melt the butter in a
wide saucepan, add all the remaining ingredients but the
rum. Stir well, place on medium heat, cook until the apples start to sizzle, then cover the pan and decrease the heat. Cook until the apples have exuded water, between 5 and 10 minutes. Uncover the pan and stir occasionally while the water evaporates. Remove from heat, add the
rum, and spread the filling in a shallow bowl. Refrigerate the apple filling.For the dough, combine the
flour, sugar, baking powder, and salt in the bowl of a food processor and pulse to mix. Add butter and pulse until the butter is no longer in visible pieces. Add the eggs and pulse until the dough starts to form a ball. Invert to a floured work surface and carefully remove the blade. Wrap and
chill the dough.When you are ready to assemble the pie, preheat the oven to 180ºC.Lightly knead the chilled dough to soften it. Roll a little
more than half the dough on a floured surface and
line the pan. Cut away excess dough at the rim of the pan. Spread the chilled apple filling in the crust. Roll the remaining dough and cut an 20cm disk. Set it atop the filling and fold the dough on the
side of the pan over it to seal. Use a fork to press down the folded dough and to pierce some holes throughout.Bake until the dough is baked through and dark golden, about 35 to 40 minutes. Cool on a rack.Combine the confectioners’ sugar and water in a small saucepan and stir well. Heat to lukewarm and quickly spread on the pie. Let the icing set before serving.Enjoy!

Share the post "
Francuskie ciasto jabłkowe / French apple pie"



