ßßß
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 5(8 głosów)5
08 5admin5 / 5 starsJabłka zapiekane z kruszonkąPieczone jabłka pod kruszonką to łatwy i lekki deser. Ciasta jest niewiele, a soczystych owoców mnóstwo . Mogą to być same jabłka lub łączone z innymi owocami: sezonowymi lub mrożonymi. Wymarzony deser dla dzieci. Najlepszy gorący, zaraz po upieczeniu. Polecam!Składniki1,5 kg jabłek (najlepiej renet lub innych dobrych do pieczenia)2 łyżki rodzynek2 łyżki rumu1/2 łyżeczki mielonego cynamonuKruszonka90 g masła125 g mąki80 g cukru pudru (lub drobnego brązowego)szczypta soliPrzygotowanieRodzynki włożyć do miseczki, zalać rumem, wymieszać i odstawić. Przygotować kruszonkę: na płaski talerz wyłożyć masło, mąkę, cukier i sól. Kroić wszystkie składniki nożem na jak najmniejsze kawałeczki, aż drobinki masła pokryją się mąką z cukrem.Piekarnik nagrzać do 170 stopni C . Naczynie żaroodporne (ok. 20 x 30 cm) grubo wysmarować masłem. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka pokroić na 4 cząstki i rozłożyć w naczyniu.Rodzynki osączyć, ułożyć na jabłkach i oprószyć cynamonem. Owoce równomiernie posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 - 45 minut aż kruszonka będzie złocista.Propozycja podaniaDeser można podawać ze śmietaną w oddzielnej miseczce lub z gałką lodów śmietankowych.WskazówkiKruszonka będzie miała bardziej wyrazisty smak jeśli damy brązowy cukier zamiast cukru pudru.