Wykonanie
Bardzo popularne i niesamowicie proste do przygotowania
ciastka z
jabłkami polecają się na Dzień Dziecka, na pewno każda pociecha skusi się na takie uśmiechnięte
ciasteczko :) Przepis niezwykle prosty do zapamiętania, jest tylko jedna zasada: dajemy tyle samo
mąki,
masła i
twarogu. Oczywiście tradycyjny przepis można trochę nagiąć i dać mniej tłuszczu - niektóre przepisy sugerują zmniejszenie ilości
masła nawet o połowę, czyli z 250 g do 125 g. Następnym razem tak właśnie zrobię :)
Składniki (na ok. 24 szt.):250 g
mąki250 g zimnego
masła (lub mniej, patrz: wstęp)250 g mielonego półtłustego
twaroguszczypta
soli3
jabłkacukier puder do posypania
cynamon do oprószenia
jabłekPrzygotowanie:
Do
mąki dodać szczyptę
soli,
twaróg, posiekane
masło i szybko zagnieść ciasto. Owinąć je folią spożywczą i na 30 min. włożyć do lodówki (niecierpliwi mogą ten etap pominąć).W międzyczasie umyć
jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić je w ósemki. Dwie blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 4 mm (w razie potrzeby podsypać
mąką) i szklanką wykrawać krążki. Na każdym krążku (tuż przy brzegu) położyć cząstkę
jabłka i posypać ją
cynamonem (
jabłka można też posypać odrobiną
cukru -
ciastka będą słodsze). Krążki składać na pół i zlepić w rogach.Piec przez ok. 25-30 min. (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 ° C. Po przestudzeniu posypać
cukrem pudrem.