Wykonanie
Chodził za mną strudel z
jabłkami. Stchórzyłam jednak bo przeraziła mnie wizja rozciągania ciasta. Zostawiłąm sobie to na okazję kiedy
będę miała więcej czasu i zrobiłam tartę z
jabłkami. Przepis znalazłam tutaj . Kruche ciasto z tego przepisu jest naprawdę kruche, rozpływa się w ustach i będzie świetną bazą do
ciasteczek. Na pewno wypróbuję je w najbliższym czasie. A
tarta z
jabłkami to mistrzostwo. I nie zepsuło jej nawet to, że zapomniałam posłodzić
jabłka. Na szczęście były słodkie.Składniki ( w oryginale blacha 23 cm, piekłam w 26 cm)240 g
mąki150 g
masł.a2
żółtka80 g
cukru pudruWszytskie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Większą częścią wylepić dno foremki do tarty, umieścić w lodówce. Mniejszą część także włożyć do lodówki.1 kg
jabłek100g
cukru1 łyżeczka
cynamonugarść
rodzynek1 łyżka
masłaJabłka pokroić w kostkę, podsmażać na
maśle. Dodać
cynamon,
cukier i
rodzynki. Dusić, aż zaczną się rozpadać.Schłodzony spód tarty nakłuć widelcem i podpiec około 15 minut w 175*C. Wyłożyć na niego
jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć paskie. Ułożyć je w kratkę na jabłkach. Piec około 20 minut w 180*C.