Wykonanie
Składniki:Rosół:1 porcja rosołowa z
kurczaka1 skrzydło indycze300g.
szpondru wołowego5
marchewek2
pietruszki1/2 bulwy
selera1 biała część pora+ parę liści1
cebula4 ząbki
czosnku5
suszonych grzybów leśnych2 liście
kapusty włoskiej1/2 pęczka
natki pietruszki2-3 łyżki suszonego
lubczyku lub parę gałązek świeżego3-4
liście lauroweparę ziarenek
ziela angielskiegosól ,
pieprz wg.smakuposiekana
natka pietruszkiMakaron:2 szklanki
mąki pszennej3
jajka ( najlepiej wiejskie od gospodarza)3-4 łyżki zimnej
wody1/2 łyżeczki
soliolej i
sól do gotowania
makaronuPrzygotowanie:Rosół:
Mięso dokładnie umyć , przełożyć do garnka zagotować.
Marchew,
pietruszkę oraz
selera obrać , wymyć dokładnie wraz z
porem.
Cebulę oraz
czosnek w łupinkach opalić nad ogniem.Liście
kapusty oraz
natkę pietruszki także dokładnie umyć.
Grzyby sparzyć.Z gotującego się
mięsa zebrać szumowinę, włożyć warzywa
zioła ,
liść laurowy i
ziele angielskie. Gotować 1,5-2 h. na wolniutki ogniu by rosół tylko pyrkał.W
między czasie rosół doprawić
solą i
pieprzem wg. smaku.
Makaron: Na stolnicę wysypać
mąkę , na środku zrobić wgłębienie , wbić
jajka , wlać
wodę oraz dodać
sól.Wyrabiać ciasto rękoma aż stanie się gładkie i jednolite (ew. dodać
mąki lub podlać
wodą)Odstawić ciasto na 20 min. aby odpoczęło.Stolnice oprószyć
mąką.Ciasto podzielić na 2 części , rozwałkować cieniutkie placki , posypać je odrobiną
mąki którą rozsmarować po wierzchu ciasta.Zwijać w rulon jak naleśnik.Rulon kroić w cieniutkie paseczki , które potrząsać rękoma by powstał
makaron.W garnku zagotować
wodę z
solą i
olejem.Gotować
makaron ok 5min. od czasu wypłynięcia na wierzch.(
makaron przed odcedzeniem należy spróbować ponieważ czas jego gotowania jest zależny także od grubości )
Makaron rozdzielić na porcję , zalać gorącym , przecedzonym rosołem.Podawać z
marchewką i posiekaną
natką pietruszki wg. smakuSmacznego