Wykonanie
Biszkopt:5
jajekszczypta
soli1 szklanka
cukru5 łyżek
oleju rzepakowego1,5 szklanki
maki pszennej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniamasło i
bułka tarta do wysmarowania tortownicyKrem
jagodowy:500g..mrożonych lub świeżych
jagód250ml.
śmietany 30%250g.
sera mascarpone1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
żelatyny spożywczej +150ml wrzątkuKrem
truskawkowy:500g. mrożonych lub świeżych
truskawek25ml.
śmietany 30%250g.
sera mascarpone1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
żelatyny spożywczej+150ml wrzątkuPoncz:sok z 1/2
cytryny5 kropel
olejku migdałowego1/2 tabliczki startej
białej czekoladyPrzygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od
żółtek , ubić je ze szczyptą
soli na sztywno , dodać
cukier miksować do rozpuszczenia.Następnie dodawać po łyżce
oleju oraz po jednym
żółtku nie przerywając miksowania.
Mąkę z proszkiem dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować)Ciasto wylać do tortownicy wysmarowanej
masłem oraz oprószonej
bułką tartą.Piec ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy)Upieczony
biszkopt odstawiamy do wystudzenia.Odkrawamy wypukły wierzch , dzielimy na trzy płaty delikatnie
ostrym , długim nożem.Krem
jagodowy:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku odstawiamy do lekkiego stężenia.
Jagody ( jeśli mrożone rozmrażamy wcześniej) blenderujemy na nie całkiem gładki mus.
Śmietanę z
cukrem pudrem ubijamy na sztywno, dodajemy
mascarpone ,
jagody oraz
żelatynę.Miksujemy chwilę do połączenia się składników.Krem odstawiamy do lodówki.Krem
truskawkowy:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku odstawiamy do lekkiego stężenia.
Truskawki ( jeśli mrożone rozmrażamy wcześniej) blenderujemy na nie całkiem gładki mus.
Śmietanę z
cukrem pudrem ubijamy na sztywno, dodajemy
mascarpone ,
truskawki oraz
żelatynę.Miksujemy chwilę do połączenia się składników.Krem odstawiamy do lodówki.Poncz:
Sok z cytryny mieszamy z kroplami migdałowymi , nasączamy nim wierzch każdego płata
biszkoptu.Na dolnym
biszkopcie rozsmarowujemy 1/2 kremu
truskawkowego , przykrywamy następnym
biszkoptem który pokrywamy 1/2 kremu
jagodowego , nakładamy ostatni
biszkopt.Cały tort smarujemy nieregularnie , robiąc łatki masą
truskawkową i
jagodową , posypujemy go startą
białą czekoladą.Odstawiamy na noc do lodówki by masy całkowicie stężały.Smacznego