ßßß Cookit - przepis na Mocno owocowy tort z wyczuwalnym smakiem sera mascarpone oraz delikatnym aromatem kropli migdałowych.Upiekłam go mężowi na urodziny. Nie jest bardzo słodki jak na tort przystało za to pyszny i oryginalny :)

Mocno owocowy tort z wyczuwalnym smakiem sera mascarpone oraz delikatnym aromatem kropli migdałowych.Upiekłam go mężowi na urodziny. Nie jest bardzo słodki jak na tort przystało za to pyszny i oryginalny :)

nazwa

Wykonanie

Biszkopt:
5 jajek
szczypta soli
1 szklanka cukru
5 łyżek oleju rzepakowego
1,5 szklanki maki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
masło i bułka tarta do wysmarowania tortownicy
Krem jagodowy:
500g..mrożonych lub świeżych jagód
250ml. śmietany 30%
250g.sera mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki żelatyny spożywczej +150ml wrzątku
Krem truskawkowy:
500g. mrożonych lub świeżych truskawek
25ml. śmietany 30%
250g. sera mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki żelatyny spożywczej+150ml wrzątku
Poncz:
sok z 1/2 cytryny
5 kropel olejku migdałowego1/2 tabliczki startej białej czekolady
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek , ubić je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksować do rozpuszczenia.
Następnie dodawać po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania.
Mąkę z proszkiem dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować)
Ciasto wylać do tortownicy wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą.
Piec ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy)
Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
Odkrawamy wypukły wierzch , dzielimy na trzy płaty delikatnie ostrym , długim nożem.
Krem jagodowy: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku odstawiamy do lekkiego stężenia.
Jagody ( jeśli mrożone rozmrażamy wcześniej) blenderujemy na nie całkiem gładki mus.
Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone , jagody oraz żelatynę.
Miksujemy chwilę do połączenia się składników.
Krem odstawiamy do lodówki.
Krem truskawkowy: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku odstawiamy do lekkiego stężenia.
Truskawki ( jeśli mrożone rozmrażamy wcześniej) blenderujemy na nie całkiem gładki mus.
Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone , truskawki oraz żelatynę.
Miksujemy chwilę do połączenia się składników.
Krem odstawiamy do lodówki.
Poncz: Sok z cytryny mieszamy z kroplami migdałowymi , nasączamy nim wierzch każdego płata biszkoptu.
Na dolnym biszkopcie rozsmarowujemy 1/2 kremu truskawkowego , przykrywamy następnym biszkoptem który pokrywamy 1/2 kremu jagodowego , nakładamy ostatni biszkopt.
Cały tort smarujemy nieregularnie , robiąc łatki masą truskawkową i jagodową , posypujemy go startą białą czekoladą.
Odstawiamy na noc do lodówki by masy całkowicie stężały.
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/mocno-owocowy-tort-z-wyczuwalnym-smakiem-sera-mascarpone-oraz-delikatnym-aromatem-kropli-migdalowych-upieklam-go-mezowi-na-urodziny-nie-jest-bardzo-slodki-jak-na-tort-przystalo-za-to-pyszny-i-orygina