Wykonanie
16 lutego 2015Składniki:(Na dwie porcję)200g.
makaronu penne1 duży mięsisty
pomidor2 łyżki
masła 82%2 łyżki
mąki pszennej1/2 szklanki
mleka1 łyżeczka
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
soli i
pieprzuPrzygotowanie:
Makaron ugotować al dente wg.przepisu na opakowaniu ( z dodatkiem
soli i
oleju) odcedzić.
Pomidora spażyć , obrać ze skórki , pokroić ma małą kostkę.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.W garnuszku rozgrzać
masło , wsypać
mąkę cały czas mieszajać.Gdy składniki się połączą wlać
mleko nie przerywając mieszania aż powstanie gładki , gęsty sos.Do gorącego sosu dodać
pomidora oraz
ser żółty ,połączyć składnikiNastępnie dołożyć
makaron , danie dokładnie wymieszać.SmacznegoPost navigation← Obowiązkowa przekąska podczas tłustego czwartku w moim domu. Jako dziecko potrafiłam zjeść całą miskę na raz i czekałam zawszę na nie z niecierpliwością :)Puszyste muffinki
serowe z
marmoladą do przygotowania w parę chwil. Idealne do zabrania ze sobą w gości. →