Wykonanie
Składniki:2l. rosołu lub
bulionu drobiowego1 średni
kalafior2
marchewki1
pietruszka4
ziemniaki200 g.kremowego
serka topionego ( 2 bloczki)4 łyżki
masła śmietankowego1 łyżka
mąki250 ml.
śmietany 18%2
liście laurowesól ,
pieprzposiekana
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:Wszystkie warzywa obrać, umyć , osuszyć.Na patelni rozgrzać 2 łyżki
masła ,
kalafiora pokroić na małe kawałki , smażyć na pół miękko.
Marchew oraz
pietruszkę zetrzeć na tarce o małych oczkach ,
ziemniaki pokroić w małą kostkę.W garnku zagotować rosół/bulion z liśćmi laurowymi, wrzucić warzywa ( omijając
kalafiora)Gdy będą pół miękkie dodać pokrojony na mniejsze kawałki
serek topiony oraz przesmażonego
kalafiora.Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki
masła , dodać
mąkę , dokładnie wymieszać by nie porobiły się grudki , wlać szklankę
bulionu , ponownie wymieszać-zasmażkę przelać do garnka z zupą.Chwilkę przed końcem gotowania ,
śmietanę połączyć z chochlą zupy , przelać do garnka , doprawić całość
solą i
pieprzem wg. gustu.Zupę podawać posypaną
natką pietruszki.(
natkę można także wsypać do garnka w trakcie gotowania jeśli wszyscy domownicy lubią)Smacznego