ßßß Cookit - przepis na Zupa szczawiowo-serowa z jajkiem

Zupa szczawiowo-serowa z jajkiem

nazwa

Wykonanie

28 maja 2014
Składniki:
2l.wody
300 g. świeżych liści szczawiu
200g. serka topionego kremowego ( 2 bloczki)
5 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki masła
2 listki laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
sól , pieprz
jajka ugotowane na twardo w zależności od ilości osób
Przygotowanie:
Szczaw dokładnie umyć , osuszyć na ręczniku papierowym.
Na patelni rozpuścić masło , włożyć szpinak , smażyć do zmiany koloru na ciemniejszy oraz "zwiędnięcia" liści.
Warzywa obrać , umyć.
Ziemniaki pokroić w nie dużą kostkę , marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Ziemniaki , marchew oraz pietruszkę zalać wodą dodać liście laurowe i ziele angielskie, gotować do momentu aż staną się pół miękkie.
Po tym czasie do garnka dodać przesmażony szczaw oraz połamane w kawałki serki topione , doprawić solą i pieprzem wg. gustu.
Odlać chochlę zupy , wymieszać ze śmietaną , przelać z powrotem do garnka.
Gotować jeszcze chwilkę.
Jajka obrać , pokroić w czwórki lub na pół.
Zupę rozlać w talerze podawać z jajkiem. ( 1 jajko do jednej porcji)
Smacznego
Post navigation
← Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka która zadowoli podniebienia gości i domowników :)
Tak przygotowanymi kopytkami zadowolą się miłośnicy ziół, są delikatne i bardzo aromatyczne. Świetnie smakują polane roztopionym masłem lub z sałatką ze świeżych warzyw. Stanowią także smaczny dodatek to pieczonych/grillowanych mięs. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/zupa-szczawiowa-z-wlasnorecznie-zebranego-szczawiu-jej-smak-jest-wysmienity-serek-lagodzi-kwasny-smak-szczawiu-i-sprawia-ze-zupa-staje-sie-kremowa-i-delikatna-a-za-razem-syta