Wykonanie
28 maja 2014Składniki:2l.
wody300 g. świeżych liści szczawiu200g.
serka topionego kremowego ( 2 bloczki)5
ziemniaków2
marchewki1
pietruszka3 łyżki
śmietany 18%2 łyżki
masła2
listki laurowe3-4 ziarenka
ziela angielskiegosól ,
pieprzjajka ugotowane na twardo w zależności od ilości osób
Przygotowanie:
Szczaw dokładnie umyć , osuszyć na ręczniku papierowym.Na patelni rozpuścić
masło , włożyć
szpinak , smażyć do zmiany koloru na ciemniejszy oraz "zwiędnięcia" liści.Warzywa obrać , umyć.
Ziemniaki pokroić w nie dużą kostkę ,
marchew i
pietruszkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Ziemniaki ,
marchew oraz
pietruszkę zalać
wodą dodać
liście laurowe i
ziele angielskie, gotować do momentu aż staną się pół miękkie.Po tym czasie do garnka dodać przesmażony
szczaw oraz połamane w kawałki
serki topione , doprawić
solą i
pieprzem wg. gustu.Odlać chochlę zupy , wymieszać ze
śmietaną , przelać z powrotem do garnka.Gotować jeszcze chwilkę.
Jajka obrać , pokroić w czwórki lub na pół.Zupę rozlać w talerze podawać z
jajkiem. ( 1
jajko do jednej porcji)SmacznegoPost navigation← Prosta i szybka w przygotowaniu
sałatka która zadowoli podniebienia gości i domowników :)Tak przygotowanymi kopytkami zadowolą się miłośnicy
ziół, są delikatne i bardzo aromatyczne. Świetnie smakują polane roztopionym
masłem lub z
sałatką ze świeżych warzyw. Stanowią także smaczny dodatek to pieczonych/grillowanych
mięs. →