Wykonanie
Gęste, wilgotne, gliniaste ciasto z wyczuwalnym aromatem
rumu. Można je podawać na 2 sposoby: posypane
cukrem pudrem lub polane
czekoladą. Ja oczywiście polecam tę drugą opcję. Z każdym dniem nabiera smaku. Bardzo polecam :)Składniki
gorzka czekolada, 175 g
rum, 60 ml
kakao, 15 g
masło, 125 g
cukier, 85 g
woda, 60 ml
jajka, 5 sztuk
mąka pszenna, 30 g
proszek do pieczenia, 1/4 łyżeczki
sól, 1/4 łyżeczkiPolewa:
gorzka czekolada, 100 g
śmietana kremówka, 60 ml
rum, 30 mlSposób przygotowaniaDo metalowej miski wrzucić połamaną
czekoladę,
rum,
kakao,
masło pokrojone na mniejsze kawałki, 55 g
cukru i
wodę. Do małego rondelka wlać
wodę (1-2 cm) i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum. Umieścić na nim miskę ze składnikami. Pozostawić do całkowitego rozpuszczenia
czekolady i
masła. Połączyć wszystkie składniki. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
Żółtka ubijać do momentu, aż staną się puszyste i zmienią kolor na jaśniejszy. Dodać do masy czekoladowej. Następnie połączyć z przesianą
mąką i
proszkiem do pieczenia.
Białka z
solą ubijać mikserem. Stopniowo dodawać
cukier. Kiedy piana będzie sztywna bardzo delikatnie połączyć ją z masą
czekoladową. Następnie przelać do foremki o średnicy 20 cm posmarowanej
masłem. Wyrównać powierzchnię.Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę z
ciastem. Piec około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta będzie się szybko rumienił należy przykryć je folią aluminiową.Kiedy ciasto wystygnie przygotować
polewę czekoladową. Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli
wodnej. Lekko wystudzoną masę wylać na ciasto. Równomiernie rozprowadzić na wierzchu i bokach. Tort dodatkowo można ozdobić
owocami.
Przepis pochodzi z bloga Kwestia smaku .