ßßß Cookit - przepis na Tort czekoladowy - Buszująca w kuchni

Tort czekoladowy - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Gęste, wilgotne, gliniaste ciasto z wyczuwalnym aromatem rumu. Można je podawać na 2 sposoby: posypane cukrem pudrem lub polane czekoladą. Ja oczywiście polecam tę drugą opcję. Z każdym dniem nabiera smaku. Bardzo polecam :)
Składniki
gorzka czekolada, 175 g
rum, 60 ml
kakao, 15 g
masło, 125 g
cukier, 85 g
woda, 60 ml
jajka, 5 sztuk
mąka pszenna, 30 g
proszek do pieczenia, 1/4 łyżeczki
sól, 1/4 łyżeczki
Polewa:
gorzka czekolada, 100 g
śmietana kremówka, 60 ml
rum, 30 ml
Sposób przygotowania
Do metalowej miski wrzucić połamaną czekoladę, rum, kakao, masło pokrojone na mniejsze kawałki, 55 g cukru i wodę. Do małego rondelka wlać wodę (1-2 cm) i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum. Umieścić na nim miskę ze składnikami. Pozostawić do całkowitego rozpuszczenia czekolady i masła. Połączyć wszystkie składniki. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
Żółtka ubijać do momentu, aż staną się puszyste i zmienią kolor na jaśniejszy. Dodać do masy czekoladowej. Następnie połączyć z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.
Białka z solą ubijać mikserem. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna bardzo delikatnie połączyć ją z masą czekoladową. Następnie przelać do foremki o średnicy 20 cm posmarowanej masłem. Wyrównać powierzchnię.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę z ciastem. Piec około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta będzie się szybko rumienił należy przykryć je folią aluminiową.
Kiedy ciasto wystygnie przygotować polewę czekoladową. Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko wystudzoną masę wylać na ciasto. Równomiernie rozprowadzić na wierzchu i bokach. Tort dodatkowo można ozdobić owocami.
Przepis pochodzi z bloga Kwestia smaku .
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/tort-czekoladowy-2