Wykonanie
Bardzo wilgotne, intensywnie
czekoladowe ciasto
czekoladowo -
buraczkowe zrobiło furorę wśród moich znajomych. Oprócz tego, że jest bardzo szybkie w przygotowaniu, to jeszcze smakuje wyjątkowo wyśmienicie. Polecam wypróbować :)Składniki:2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2/3 szklanki gorzkiego
kakao3/4 szklanki
masła3/4 szklanki startych
buraków1 łyżeczka
soli2
jajka1 szklanka
wody1 1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
waniliikrem czekoladowy:1/2 szklanki
masła3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki gorzkiego
kakao3/4 szklanki
śmietany kremówkiszczypta
soli1 łyżeczka
wanilii1.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao przesiać. Dodać
masło,
sól i zmiksować na konsystencję kruszonki. Cały czas miksując wbijać po 1
jajku, wsypać
cukier i
buraki. Na sam koniec wlać
wanilię i
wodę. Tortownicę o średnicy 30 cm lub 2 tortownice o średnicy 23 cm wysmarować
masłem i na spód przykleić papier do pieczenia. Ciasto piec 30 minut w 180*C. Ostudzić.2. Do rondla dać
masło, wsypać
cukier,
sól, wlać
kakao i kremówkę. Całość gotować na bardzo małym ogniu ok 15 minut. Masę trzeba cały czas mieszać, aby się nie przypaliła. Gdy już zgęstnieje, lekko studzimy.3. Ciasto
buraczkowe nasączamy
rumem z
wodą i
sokiem z cytryny i na wierzch wykładamy masę. Jeżeli upiekliśmy 2 mniejsze
spody, przekładamy je jak tort. Ciasto bardzo długo utrzymuje swoją świeżość.