Wykonanie
SkładnikiCiasto:2 i 2/3 szklaki*
mąki pszennej3/4 szklanki gorzkiego
kakao2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli4 dużej
jajka, w temp. pokojowej1 i 1/2 szklanki
cukru1 i 1/2 szklanki
majonezu, w temp. pokojowej1 i 1/2 szklanki letniej
wodyKrem:400 g
gorzkiej czekolady1/4 szklanki
wody3/4 szklanki
cukru250 ml
śmietanki kremówki 30%200 g
masła, miękkiegookoło 1/3 łyżeczki gruboziarnistej
soli morskiej, pokruszonejDo dekoracji:pokruszona
sól morskaopcjonalnie: 1/4 szklanki
cukru i 1 łyżka
wody* 1 szklanka ma pojemność 250 mlPrzygotowanieCiasto:
Masło,
jajka,
majonez i
śmietankę kremówkę wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Przygotować i odmierzyć wszystkie składniki. Trzy tortownice o średnicy 22 cm posmarować
masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Do piekarnika włożyć 2 kratki lub 1 kratkę i 1 blachę (pieczemy na 2 poziomach).Do jednej miski przesiać
mąkę razem z
kakao,
proszkiem do pieczenia,
sodą i
solą, wymieszać i odstawić.Do drugiej miski wbić
jajka, dodać
cukier i ubijać na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut na gęsty, puszysty i jasny kogel-
mogel.Dodać
majonez i zmiksować na małych obrotach miksera, krotko - tylko do połączenia się składników.Dodać sypkie składniki, w 3 partiach, za każdym razem krótko miksując na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Razem z drugą partią
mąki dodać
wodę.Masę rozłożyć po równo do 3 tortownic, wstawić do piekarnika (2 tortownice na górną kratkę) i 1 tortownicę na dolną. Piec przez 25-30 minut do suchego patyczka, w połowie pieczenia zmienić blaszki, te z górnej półki przestawić na dolną półkę a z dolnej na górną. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.Krem:
Czekoladę połamać na kosteczki i włożyć do czystej miski. W rondelku zagotować
wodę z
cukrem mieszając aż
cukier całkowicie się rozpuścić. Ustawić umiarkowanie średni ogień i gotować przez około 10 minut, aż masa osiągnie konsystencję
syropu, będzie szklista i w kolorze
bursztynu. Do otrzymanego karmelu wlać kremówkę i mieszać energicznie aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie gotować przez około 1 i 1/2 minuty. Przelać do
czekolady i mieszać do jej rozpuszczenia, ostudzić.Miksować masę
czekoladową ze stopniowo dodawanym
masłem (w
sumie miksować nie dłużej niż około 1 minutę,
masło dodawać w krótkich odstępach czasu miksując do połączenia się
masła z masą). Odczekać aż masa zgęstnieje (można wstawić do chłodnego miejsca) na tyle aby można nią było przekładać tort (około 1/2 godziny).Położyć pierwszy blat na paterze, posmarować 1/3 kremu, posypać małą szczyptą
soli. Przykryć drugim blatem, znów posmarować masą i posypać
solą. Położyć ostatni krążek z ciasta, posmarować boki i wierzch
tortu resztą masy. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę lub na dłużej (można przygotować dzień wcześniej).Przed podaniem można posypać resztą
soli a opcjonalnie wcześniej polać tężejącym karmelem: gotujemy
wodę z
cukrem tak samo jak w przypadku kremu. Gdy będzie
bursztynowy odstawiamy z ognia i łyżeczką dekorujemy tort. Posypujemy pokruszoną
solą morską.WskazówkiBlaty pieczemy w oddzielnych tortownicach, potrzebne więc będą 3 tortownice o średnicy 22 cm.Możemy użyć mniejszych, 20 cm tortownic, wówczas ilość składników na ciasto będzie następująca: 2 i 1/4 szklaki
mąki, 1/2 szklanki + 2 łyżki gorzkiego
kakao, 1 i 3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej, szczypta
soli, 3 dużej
jajka, 1 szklanka + 2 łyżki
cukru, 1 i 1/4 szklanki
majonezu, 1 i 1/3 szklanki letniej
wody. Ilość kremu - bez zmian.