Wykonanie
Dzień dobry!Wielkanoc już za pasem, nawet się nie obejrzymy, a będziemy dekorować pisanki i przygotowywać świąteczne wypieki. Dlatego też najlepsza
pora, aby zacząć testować przepisy. Przygotowałam dla Was pyszną, wilgotną babkę z
bananami,
kakao i słonym karmelem (skorzystałam ze sprawdzonych proporcji Doroty z Moje Wypieki - obłędnie pyszna i znikająca w okamgnieniu! :-)
Składniki:Ciasto:4
banany (waga ok. 350 g po obraniu)3
jajka100 g miękkiego
masła100 g
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej2,5 szklanki
mąki pszennej3 łyżeczki
cukru waniliowegoszczypta
soli2 łyżki
kakao2 łyżki
mąki pszennejSos karmelowy:220 g
cukru1/4 szklanki
wody1 łyżka golden
syrup50 g
masła180 ml
śmietany kremówkiszczypta
soli morskiejWykonanie:Miękkie
masło ucieramy z
cukrem, następnie dodajemy do niego po 1
jajku, ciągle miksując. Na koniec dodajemy zblendowane
banany,
cukier waniliowy,
mąkę, szczyptę
soli, proszek i
sodę. Dokładnie miksujemy na gładkie ciasto.Ciasto dzielimy na dwie równe połowy, do jednej dodajemy
kakao, a do drugiej 2 łyżki
mąki, aby miały podobne konsystencje.Do foremki (ja użyłam silikonowej) nakładamy najpierw jasne ciasto, a później ciemne. Babkę
bananową pieczemy ok. 40 minut w 180 st. do suchego patyczka. Następnie studzimy ją na kratce.Kiedy babka się piecze przygotowujemy nasz
sos karmelowy.
Cukier wysypujemy na patelnię, dodajemy
wodę i podgrzewamy, aż powstanie bulgoczący
syrop.
Cukier karmelizujemy aż uzyska złoto-brązową barwę. Następnie ściągamy patelnię z ognia, dodajemy
masło i
śmietanę i ponownie wstawiamy na ok. 1-2 minuty na ogień. Powinien powstać gładki sos. Na koniec dodajemy do niego szczyptę
soli, przelewamy do innego naczynia i studzimy - wtedy zgęstnieje i będzie wygodniej udekorować nim naszą babkę.
Wystudzone ciasto polewamy
sosem karmelowym, można zrobić to kilka
razy, aby warstwa polewy była nieco grubsza. Pozostały sos możemy przechowywać w lodówce.
Smacznego!