Wykonanie
Pyszny, puszysty omlet ze słodkimi
bananami i sosem pachnącym
cytrusami. Zrobiłam jeden duży omlet, ale następnym razem ciasto podzielę na dwie części i usmażę dwa mniejsze. Łatwiej będzie je przewrócić. Z tym trochę się namęczyłam.SkładnikiOmlet
jajka, 6 sztuk
sól, szczypta
mąka pszenna, 6 łyżek
masło do smażenia
banany, 2 sztukisok z połowy
cytryny,sok z 6
mandarynekcukier, 8 łyżek
cukier puder do posypania omletaSposób przygotowania1. Omlet:
białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Dodać resztę składników i wymieszać (do ciasta można dodać 1 łyżkę
cukru). Smażyć na niewielkiej ilości
masła z obu stron. Z podanych składników wychodzi 1 duży omlet.2.
Banany:
cukier wsypać na suchą patelnię. Skropić
sokiem z cytryny, wymieszać. Zostawić na delikatnym ogniu, aż
cukier zacznie bulgotać i zbrązowieje. Dodać sok z
mandarynek. Chwilę gotować ciągle mieszając. Na koniec dodać
banany pokrojone w plasterki.3. Omleta posypać
cukrem pudrem, a następnie polać karmelizowanymi
bananami.Przepis pochodzi z blogu Kwestia smaku.http://muscles.carrieunderwoodmusic.net/