Wykonanie
Witam serdecznie po dłuższej nieobecności i zapraszam na wspaniałe ciasto
bananowe, przez niektórych zwane
bananowym chlebkiem, lub
chlebkiem amerykańskim. Ciasto bardzo wilgotne, mocno
bananowe, błyskawiczne i łatwe w przygotowaniu. I co najważniejsze bardzo smaczne. Polecam :)Składniki ( na keksówkę 25x12 cm )- 4 dojrzałe
banany- 1 szklanka
maki pszennej- 0,5 szklanki
cukru- 5 dkg
masła- 1
jajko- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- szczypta
soli-
cukier puder do posypania ( opcjonalnie )Dodatkowo-
masło i
bułka tarta do wysmarowania blaszkiWykonanie
Banany obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki, przekładam do miski, ugniatam przy pomocy tłuczka do
ziemniaków na miazgę. Do ugniecionych
bananów dodaję kolejno
cukier,
mąkę,
jajko,
sodę i
sól, mieszam przy pomocy drewnianej łyżki ( bardzo ważne do tego ciasta nie używamy miksera ). Do masy dodaje roztopione i przestudzone
masło jeszcze chwilkę mieszam. Gotowa masę przekładam do keksówki uprzednio wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułka tartą.Piekę ok. 45-50 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem ( do suchości patyczka )Po ostudzeniu posypuje
cukrem pudrem.Smacznego :)
Źródło WŻ