ßßß Cookit - przepis na Gofry - najlepsze, jakie jadłam

Gofry - najlepsze, jakie jadłam

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak to możliwe, ale nigdy wcześniej nie robiłam gofrów. Kojarzą mi się z wakacjami, świeżymi owocami, słodką polewą... Z tęsknoty za piękną pogodą i trochę w ramach poprawy humoru urządziliśmy sobie wieczór z goframi. Okazuje się, że musimy zainwestować w gofrownicę, bo nasz sprzęt 3w1 (opiekacz, grill i gofrownica) zdecydowanie nie daje rady. Zamiast 4 minut, gofry piekły się prawie 15... Pomimo długiego czasu oczekiwania, było warto. Gofry są przepyszne - lekkie, chrupiące, idealne. Przepis podpatrzony na Moich Wypiekach .
Składniki (na ok. 6 gofrów):
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 160 g przesianej mąki pszennej,
- 15 g drobnego cukru,
- 270 ml mleka,
- 50 g roztopionego masła,
- skórka otarta z 1/3 cytryny (lub pomarańczy; może być także dowolny aromat, np. pomarańczowy),
- dodatkowo: ulubione dodatki (np. cukier puder, banany, rozpuszczona czekolada).
Białka oddzielamy od żółtek. W misce mieszamy za pomocą trzepaczki: żółtka, mąkę, cukier, roztopione masło, skórkę cytrynową. Partiami wlewamy mleko. Gotowe ciasto zostawiamy na ok. 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy gofrownicę (najlepiej posmarować odrobiną oleju) oraz ubijamy białka z dodatkiem soli na sztywną pianę. Po upływie ok. 10 minut mieszamy ciasto z pianą z białek za pomocą szpatułki. Pieczemy gofry ok. 4 minut (o ile gofrownica ma dużą moc - ok. 1000 W; moja niestety miała 750 W, stąd długi czas pieczenia). Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie cukier puder, banany i czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej. Smacznego :)
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/03/gofry-najlepsze-jakie-jadam.html