Wykonanie
Croque monsieur to francuska kanapka podawana na ciepło. Pierwszy raz zobaczyłam ją w filmie „To skomplikowane”, kiedy to Meryl Streep (genialna aktorka) przygotowywała ją na kolację Nielsenowi. Zachwyciła mnie i postanowiłam przetestować ten przepis, mimo że Wu był bardzo sceptycznie nastawiony. Niepotrzebnie, bo teraz to jedna z jego ulubionych kanapek.Składniki
chleb tostowy, 8 kromek
szynka, 8 plastrów
ser zółty, 150-200 g
Sos beszamelowy:
masło, 1 i 1/2 łyżki
mąka pszenna, 1 i 1/2 łyżki
mleko, 1 szklanka
sól,
biały pieprz,
gałka muszkatołowaSposób przygotowania
Ser zetrzeć na tartce. Na blaszce wyłożonej papierem położyć 4 kromki
chleba (
spody posmarować
masłem).2. Przygotować
sos beszamelowy. Na patelni roztopić
masło. Dodać
mąkę. Smażyć 1-2 minuty. Zmniejszyć ogień i wlać
mleko cały czas mieszając. Przyprawić
solą,
pieprzem i gałką. Gotować aż zacznie bulgotać i zgęstnieje.Kolejno nakładać na każdą kromkę: 1 łyżkę sosu, 2 plastry
szynki, znowu 1 łyżkę sosu,
ser żółty, kolejną kromkę
chleba (góra posmarowana
masłem), ponownie sos i
ser. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.beautiful site