Wykonanie
Wiem, wiem, że to żaden wielki przepis. Ale podaję, bo sama, ilekroć chcę zrobić, sprawdzam proporcje - jakoś zawsze z głowy ulecą.
Sos beszamelowy jest często używany do wszelkiego rodzaju zapiekanek czy zapiekanych warzyw. Na jego bazie możemy przyrządzić inne sosy , np
serowy czy
chrzanowyskładniki2 łyżki
masła2 łyżki
mąki pszennej2 szklanki (500 ml)
mlekasólbiały pieprzgałka muszkatołowaprzygotowanie
Mleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić
masło, dodać
mąkę , energicznie mieszać zawartość, aby
mąka ładnie połączyła się z
masłem. Ma powstać gładka masa o
beżowym zabarwieniu. Dopiero kiedy
masło i
mąka są dobrze połączone, ostrożnie zacząć wlewać ciepłe
mleko. Gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką , aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawiamy szczyptą
gałki muszkatołowej,
białym pieprzem i
solą . Smacznego!