Wykonanie
Dziś chciałem Wam przedstawić jeden z moich ulubionych
sosów. Twórcą
sosu beszamelowego bo o nim
mowa jest Louisa de Béchameil a sam sos powstał na dworze Ludwika XIV.Składniki:-
Masło - 50gr-
Mąka pszenna - 1 czubata łyżka-
Mleko - 250ml-
Gałka muszkatałowa-
Pieprz biały-
SólPrzygotowanie:Do rondelka wrzucamy
masło. Na małym ogniu czekamy aż się rozpuści a następnie wsypujemy
mąkę. Bardzo dokładnie mieszamy. Jak tylko
mąka połączy się z
masłem powoli dolewamy
mleko ciągle mieszając. Jak wszystkie składniki się połączą i stworzą jednolitą masę wówczas dodajemy
przyprawy.
Pieprz powinien być biały ale można użyć również czarnego, sos będzie wówczas nieco ciemniejszy. Ja zamiast
soli używam
przyprawy Vegeta Natur. Sos ma tendencje do gęstnięcia również po zdjęciu z ognia dlatego nie należy przesadzać z
mąką.