Wykonanie
Dziś na kolację był
brokuł polany
sosem beszamelowym i posypany chrupiącymi
płatkami migdałowymi. Beszamel jest świetną bazą pod inne sosy, warto więc go znać i umieć przygotować, tym bardziej, że idealnie nadaje się do wielu dań na bazie
makarony (lasagne ze
szpinakiem czy po bolognese), oraz pieczonych i gotowanych warzyw. Podczas przygotowywania beszamelu należy trzymać się kilku zasad. Po pierwsze, zasmażkę z
masła i
mąki podsmażajcie bardzo krótko, jedynie do delikatnego zarumienienia i na bardzo małym ogniu cały czas mieszając. Po drugie, podczas wlewania
mleka sos należy bardzo intensywnie mieszać, do czasu uzyskania gładkiej konsystencji, bez ani jednej grudki. Po trzecie, uważajcie z
przyprawami, sypcie z wyczuciem, a w miarę potrzeby doprawiajcie. Po czwarte...delektujcie się jego kremowym smakiem, w różnych wariantach. Możecie dosypać
ostrego startego sera i tym samym uzyskać sos mornais. Możecie dorzucić do niego
cebulkę dymkę lub zwykłą,
natkę pietruszki, grillowane zmiksowane warzywa czy świeży
koperek.
Składniki:1
brokułsól (do smaku)
cukier (do smaku)Sos beszamel:2 łyżki dobrego
masła (ja dałam osełkowe)2 łyżki
mąki pszennej400 ml
mleka pełnotłustego (3,2%) - ilość
mleka zależy od tego, jak gęsty sos chcecie uzyskać
sól (do smaku)
biały pieprz (do smaku)
gałka muszkatołowa (do smaku)Dodatkowo:2 łyżki
płatków migdałowychBrokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy na osolony i osłodzony wrzątek. Gotujemy na półtwardo. W rondelku roztapiamy
masło. Do roztopionego
masła dodajemy
mąkę i energicznie mieszamy, na gładką zasmażkę. Podsmażamy parę sekund cały czas mieszając. Do zasmażki stopniowo wlewamy letnie
mleko i energicznie mieszamy. Najlepiej robić to przy użyciu ręcznej trzepaczki. Po dodaniu
mleka, zmniejszamy gaz i cały czas mieszając gotujemy, aż sos będzie jedwabiście gładki i zacznie gęstnieć. Ściągamy z ognia i doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Sosem polewamy ugotowane
brokuły.
Płatki migdałowe prażymy na suchej (najlepiej teflonowej) patelni, aż będą rumiane. Uprażonymi
migdałami posypujemy
brokuła w sosie. Smacznego!