ßßß Cookit - przepis na Bakłażan faszerowany makaronem, lazurem i pomidorkami koktajlowymi

Bakłażan faszerowany makaronem, lazurem i pomidorkami koktajlowymi

nazwa

Wykonanie

Zapiekanka w jesiennych klimatach. Makaron, bakłażan, lazur i pomidorki koktajlowe. Kilka składników, które świetnie do siebie pasują. A to wszystko zapieczone i podane w „bakłażanowych miseczkach”. Prosto i pysznie. Polecam!
Składniki
bakłażan, 1 sztuka
oliwa z oliwek
sól, kolorowy pieprz
gruby makaron, 80 g
szalotka, 1 sztuka
czosnek, 2 ząbki
ser pleśniowy lazur, 80 g
serek typu Bieluch, 80 g
pomidorki koktajlowe, 6 sztuk
Sposób przygotowania
Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 190 stopni. Bakłażana przekroić na pół. Miąższ naciąć w kratkę. Skropić oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Zapiekać przez 30 minut. Następnie środek wydrążyć.
W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie. Odcedzić.
Na oliwie przesmażyć drobno pokrojoną szalotkę i czosnek. Dodać bakłażana. Zmniejszyć ogień do minimum. Wrzucić pokruszony ser pleśniowy. Kiedy się roztopi dodać serek Bieluch. Podgrzewać 1-2 minuty. Połączyć z makaronem i pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi w plasterki.
Makaron przełożyć do wydrążonych bakłażanów. Na wierzchu ułożyć kilka plastrów pomidorków. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Zapiekać przez 20-30 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję grillową (na 3-5 minut).
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/baklazan-faszerowany-makaronem-lazurem-i-pomidorkami-koktajlowymi