Wykonanie

Zapiekanka w jesiennych klimatach.
Makaron,
bakłażan, lazur i
pomidorki koktajlowe. Kilka składników, które świetnie do siebie pasują. A to wszystko zapieczone i podane w „bakłażanowych miseczkach”. Prosto i pysznie. Polecam!Składniki
bakłażan, 1 sztuka
oliwa z oliweksól,
kolorowy pieprzgruby
makaron, 80 g
szalotka, 1 sztuka
czosnek, 2 ząbki
ser pleśniowy lazur, 80 g
serek typu Bieluch, 80 g
pomidorki koktajlowe, 6 sztukSposób przygotowaniaPiekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 190 stopni.
Bakłażana przekroić na pół. Miąższ naciąć w kratkę. Skropić
oliwą. Przyprawić
solą i
pieprzem. Zapiekać przez 30 minut. Następnie środek wydrążyć.W międzyczasie ugotować
makaron w osolonej wodzie. Odcedzić.Na
oliwie przesmażyć drobno pokrojoną
szalotkę i
czosnek. Dodać
bakłażana. Zmniejszyć ogień do minimum. Wrzucić pokruszony
ser pleśniowy. Kiedy się roztopi dodać
serek Bieluch. Podgrzewać 1-2 minuty. Połączyć z
makaronem i
pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi w plasterki.
Makaron przełożyć do wydrążonych
bakłażanów. Na wierzchu ułożyć kilka plastrów
pomidorków. Oprószyć świeżo mielonym
pieprzem.Zapiekać przez 20-30 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję grillową (na 3-5 minut).