Wykonanie
Ok..dietetycy, osoby na diecie i te które liczą kalorie zamykają oczy! Uwielbiam
ser pleśniowy zapieczony w piekarniku maczany w grzankach z
chleba. Ale wiem jaką taka przekąska jest bombą kaloryczną.. a podając go z
makaronem wmawiam sobie, że nie jest to już tylko bombka ale pełny obiad. Jeśli jedzenie ma uszczęśliwiać to to właśnie danie spełnia według mnie to założenie. A kalorie..ominę szerokim łukiem..

Składniki:ok 100 g
makaronu na osobę250 g
sera pleśniowego (dwa krążki)3 ząbki
czosnkuoliwasuszony
rozmarynsólWykonanie:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni. Przygotuj
ser pleśniowy. W skórce przy brzegu
sera (zostawiając trochę skórki) zrób koło i odetnij ją. Tak aby dostać się do środka (mam nadzieję, że to jasne?). Ja
ser zapiekam w kokilce
mieści się w niej idealnie ale w sklepach są
sery pleśniowe w drewnianych opakowaniach w których także można je włożyć do piekarnika. Po włożeniu
sera do naczynia do zapiekania na wierzch połóż pokrojony w drobną kostkę
czosnek i polej odrobiną
oliwy. Wstaw do piekarnika na ok 20 minut aż
ser się rozpuści. Przełóż
makaron na talerz i wylej na niego
ser (przekładam go łyżką). Posyp
rozmarynem.Smacznego!