ßßß Cookit - przepis na Babka limonkowa z lukrem królewskim - Buszująca w kuchni

Babka limonkowa z lukrem królewskim - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto:
masło, 110 gram
jogurt naturalny, 190 gram
jajka, 3 sztuki
skórka z 1 limonki
sok z 1 limonki
mąka pszenna, 225 gram
soda, 3/4 łyżeczki
cukier, 190 gram
Lukier:
białko, 1/2 sztuki
sok z 1/2 limonki
cukier puder, 1/2 szklanki
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Masło rozpuścić i przestudzić. Następnie wymieszać z jogurtem, jajkami, skórką i sokiem z limonki. Dodać przesianą mąkę, sodę i cukier. Miksować tylko do połączenia składników. Przełożyć do formy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Białko ubić na sztywno. Wlać sok z limonki, zmiksować. Stopniowo dodawać przesiany cukier puder. Jeśli wyjdzie za rzadki dodać więcej cukru, jeśli za gęsty dodać trochę wody. Wystudzoną babkę polać lukrem.
escitalopram lexapro
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/babka-limonkowa-z-lukrem-krolewskim-i-pistacjami