Wykonanie
Posadzona w doniczce na parapecie
bazylia rośnie jak szalona. Jest pachnąca i aromatyczna. Pesto nigdy nie smakuje tak dobrze jak w lecie. Masz pesto z lodówce, masz co jeść, nawet gdy żar leje się z nieba. Wystarczy ugotować
makaron i obiad gotowy. Albo grzanki z pesto i
białym serem - najlepsze na śniadanie!Przyznam, że pesto z
bazylii,
natki pietruszki,
jarmużu czy
rukoli zazwyczaj robię z
pestkami słonecznika czy
orzechami nerkowca, koniecznie podprażonymi na złoto na patelni czy w piekarniku. Dla mnie to super połączenie, składniki są łatwo dostępne i niekosztujące fortuny jak
orzeszki pinii.Pesto z
bazyliiSkładniki:2 ciasno upchane szklanki listków
bazylii (80 g)60 g
twardego sera żółtego dojrzewającego np.
bursztyn, szeneker,
parmezan,
grana padano1/3 - 1/2 szklanki
ziaren słonecznika lub
nerkowców lub
migdałów bez skórkipół szklanki
oliwy z pierwszego tłoczenia1 ząbek
czosnkuopcjonalnie, ale warto, trochę soku i startej
skórki z cytryny, do smaku
sól,
pieprz do smakuWykonanie:
Bazylię umyć i otrzepać.
Czosnek obrać,
ser zetrzeć na tarce lub pokroić na mniejsze kawałki.
Cytrynę (jeśli używamy) wyszorować, zanurzyć na chwilę we wrzątku, zetrzeć na tarce skórkę, około łyżeczki.Na suchej, rozgrzanej patelni uprażyć
słonecznik lub inne
orzechy, do zezłocenia i pysznej chrupkości.W kielichu blendera umieścić wszystkie składniki oprócz
soli (
ser jest słony, więc może okazać się w ogóle niepotrzebna). Blendować kilka minut aż do uzyskania jednolitej masy. W razie konieczności dodać trochę więcej
oliwy lub
soku z cytryny. Doprawić
solą i
pieprzem.Jak przechowywać pesto?W zakręconym słoiku, przy jak najmniejszej ilości powietrza. Pesto lubi się utleniać, więc warto je pokryć cienką warstwą
oliwy. Poza tym
pokrycie oliwą spowoduje, że pesto będzie można przechowywać w lodówce nawet do tygodnia.
****A może masz ochotę na pesto z
natki pietruszki? Przepis TUTAJ
Różne przepisy na pesto i pasty kanapkowe znajdziesz w TEJ zakładce.Do czego użyć pesto?Np. do
kaszy jaglanej na śniadanie
lub do posmarowania plastra
twarogu, serwowanego na pysznym, letnim
pomidorzeBądź towarzyski, podziel się przepisem!