Wykonanie
Kolejny już przepis na prosty domowy
chleb bez
drożdży.
Chleb jest wilgotny i bardzo sycący.Przygotowanie zajmuje jedynie kilka minut i zdecydowanie warto je poświęcić :)Przy poprzednim
chlebie tego rodzaju, z
nasionami słonecznika pojawiał się zielonkawy osad na nasionach, tutaj nie ma tego problemu.
Składniki :* 375 g
mąki pełnoziarnistej,* 75 g
mąki pszennej,* 1 łyżeczka
soli,* 1.5 łyżeczki
sody,* 25 g
masła,* 400 ml
maślanki,* 1
jajko,* 1 łyżka
miodu lub np
syropu klonowego,* 50 g
suszonych pomidorów ( bez
oliwy ), pokrojonych w małe kawałki,* 50 g
oliwek, pokrojonych w kawałki,
Przygotowanie :Do dużej miski przesiej obie
mąki razem z
sodą i
solą, dodaj
masło i wetrzyj w mieszankę
mąki.W małej miseczce roztrzep
jajko razem z
maślanką i
miodem, dodaj do
mąki.Dodaj
oliwki i
suszone pomidory, zagnieć na gładkie ciasto - będzie dość klejące się.Formę keksówkę o długości około 25 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj
masłem i wysyp
mąką. Ułóż ciasto.Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz ( najlepiej z termoobiegiem ) około 45 minut.Wyjmij i odstaw do przestygnięcia.