Wykonanie
Naszła mnie ochota na świeże
pieczywo na śniadanie, ale po wczorajszych zakupach padłam wieczorem jak mucha i nie udało mi się wstać wcześniej, żeby zagnieść ciasto na bułeczki. Nic straconego pomyślałam jednak i podczas, gdy Zuzia popijała poranne
kakao, ja szybciutko przejrzałam szafki. Chwilę później w piecu rosły pyszne orkiszowe scones z
fetą i
oliwkami :)Scones robiłam wcześniej tylko raz, choć tu w Irlandii są bardzo popularne. Poprzednio zajadaliśmy je w wersji słodkiej z
brzoskwiniami, ale jakoś nie podbiły naszych
serc. Chociaż właściwie to mi nie smakowały zbytnio, bo Piotrek z Zuzią nie narzekali ;) Pewnie dziś też bym się na nie nie skusiła, gdyby nie to, że tak szybciutko się je przygotowuje i można eksperymentować ze składnikami. Bardzo się cieszę, że jednak podjęłam kolejną próbę pieczenia scones, bo te dzisiejsze wyszły idealne i nie raz jeszcze pojawią się na naszym
stole :)To było najlepsze śniadanie, jakie mogłam sobie na dziś wymarzyć. Scones, mimo iż użyłam
mąki pełnoziarnistej, wyrosły puszyste i leciutkie niczym chmurki ;) Do tego w środku miały to, co tygryski lubią najbardziej, czyli mieszankę mojego ulubionego
sera feta, czarnych
oliwek oraz
suszonych pomidorów :)) Pyszności. Jeszcze lekko ciepłe, z
masełkiem znikały z talerza z prędkością światła. Nawet Zuzia, która nie przepada za takimi dodatkami zjadła dwa :) Jak dla mnie 10 na 10 punktów.Polecam :)Składniki na około 12 – 14 sztuk:300g pełnoziarnistej
mąki orkiszowej50g
mąki pszennej2 i 1/2 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki
soliszczypta
czarnego pieprzu85g niesolonego
masła40g czarnych
oliwek (bez pestek!), z grubsza posiekanych60g
suszonych pomidorów, osączonych i posiekanych85g
sera feta, pokruszonego170 – 200ml
maślankiWykonanie:
Mąki,
sodę oraz
sól i
pieprz umieść w dużej misie i wymieszaj dokładnie. Dodaj pokrojone na nieduże kawałki
masło i wetrzyj je palcami w suche składniki, aż powstaną drobne grudki.Dodaj
ser,
oliwki oraz
suszone pomidory i wymieszaj.Na koniec dodawaj stopniowo
maślankę, początkowo mieszając łyżką, a później zagniatając ręką, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto będzie się lekko lepić, ale powinno być dobrze połączone.
Przełóż ciasto na blat oprószony
mąką. Rozwałkuj na grubość około 3cm i wycinaj z niego kółka o średnicy około 5cm. Ułóż na blasze wysmarowanej
masłem, pozostawiając spore odstępy.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez 12 – 25 minut, aż scones wyrosną i nabiorą złotego koloru.Podawaj jeszcze ciepłe z
masełkiem lub innymi ulubionymi dodatkami.Smacznego :)