Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Agnieszka GrygoCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia niemiecka,kuchnia polskaŚrednia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)Pyszny
chleb - składniki:189; łyżeczki
soli300 ml
maślanki ; 250 g
mąki250 g
mąki pszennej pełnoziarnistej1 łyżeczka
sody oczyszczonej&Pyszny
chleb - sposób przygotowania: Mieszamy w misce oba gatunki
mąki,
sodę i
sól. Na środku robimy wgłębienie, wlewamy
maślankę i wyrabiamy ciasto mikserem.Stolnicę posypujemy
mąką i wykładamy ciasto. Zagniatamy, formujemy kulę i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Lekko spłaszczamy ciasto, aby przypominało bochenek.
Ostrym nożem nadkrawamy wierzch bochenka na krzyż, uważając aby nie przeciąć go do
spodu.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 30 minut, na złotobrązowy kolor.Uwaga:
Chleb jest upieczony, jeżeli brzmi pusto, gdy puka się w jego spód. Jeśli brzmi głucho i ciężko to pieczemy go jeszcze 3-5 minut.Najlepiej smakuje jeszcze ciepły!Food Blogger
Fest V - relacja
. Lubicie odkrywać nowe smaki i szukać tego, co najlepsze w polskiej kuchni?
Gieno Mientkiewicz też - koncentruje się przy tym głównie na
polskich serach zagrodowych. Opowiedział, jak wygląda jego praca, pokazał
serową mapę Polski i - mamy nadzieję - rozbudził ciekawość. Wielbiciele pysznego
chleba oBlog tygodnia: Bea w kuchni
przepisem oraz radami specjalistów nawet w naszej małej, domowej kuchni wiele możemy dokonać. Wcześniej nie sądziłam, że w domu można upiec prawdziwy , pyszny
chleb, z rumianą, chrupiącą skórką, na dodatek na zakwasie.
Chleby które piekłam wcześniej były drożdżowcami z maszyny i niewiele z prawdziwym