Wykonanie
Chyba nic nie smakuje lepiej w pochmurny poranek niż ciepły, domowy
chleb.Zdecydowanie częściej powinnam go piec ( dziś w planach mam kolejny, trochę inny ). Ten przepis jest mieszanką kilku innych i ciężko poddać dokładnie jaki to
chleb... najbardziej przypomina chyba Irish
soda bread ( poza kształtem oczywiście ).Przepis jest bardzo prosty, nic skomplikowanego, same przygotowania zajmują około 5 minut, resztą zajmuje się piekarnik. Żadnego czekania na wyrośnięcie !Zamiast następnym razem lecieć do sklepu po
pieczywo na rano spróbujcie zrobić
chleb sami - na prawdę warto!PS. po drugim dniu na nasionach pojawia się zielonkawy nalot - nie wiem co to dokładnie, ale podejrzewam ze to
soda i
słonecznik.PS 2. zrobiłam
chleb z innymi dodatkami ( czyt. bez
słonecznika ) i problemu nalotu nie ma ;)
Składniki :* 375 g
mąki pełnoziarnistej,* 75 g
mąki pszennej,* 1 łyżeczka
soli,* 1.5 łyżeczki
sody,* 25 g
masła,* 400 ml
maślanki,* 1
jajko,* 1 łyżka
miodu lub np
syropu klonowego,* 100 g nasion ( u mnie mix
słonecznika, dyni i
orzeszków pinii ),
Przygotowanie :Do dużej miski przesiej obie
mąki razem z
sodą i
solą, dodaj
masło i wetrzyj w mieszankę
mąki.W małej miseczce roztrzep
jajko razem z
maślanką i
miodem, dodaj do
mąki.Dosyp ziarenka i zagnieć na gładkie ciasto - będzie dość klejące się.Formę keksówkę o długości około 25 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj
masłem i wysyp
mąką. Ułóż ciasto, posyp nasionkami.Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz ( najlepiej z termoobiegiem ) około 45 minut.
* tak wyglądał w połowie pieczenia