ßßß
Na blogu jest już jeden przepis na kotleciki rybne ( o ten )... Tym razem dodałam do nich zielony groszek i był to strzał w dziesiątkę :) Kotleciki są lekkie, pyszne a przygotowanie, jak sami widzicie, jest bardzo proste ;)Idealny pomysł na rybę, nawet dla dzieci :)
Składniki :* 250 g ugotowanych ziemniaków, wczorajsze będą w sam raz,* 300 - 350 g ryby, może to być np mintaj,* 1 liść laurowy,* 2 ziela angielskie,* 3 kulki pieprzu,* 150 g mrożonego zielonego groszku,* 1 łyżka musztardy,* 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotlecików,* sól, pieprz,* oliwa do smażenia,
Przygotowanie :Rybę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz włóż do garnka, zalej wrzącą wodą ( lub mlekiem ) i gotuj 10 minut. Na ostatnie 5 minut dodaj groszek. Odcedź.Ugotowane ( i ostudzone ) ziemniaki ubij na gładką masę.Dodaj ugotowaną rybę i groszek, musztardę, około 2 łyżek bułki tartej ( w zależności od konsystencji masy - powinna być gęsta jak np na kotlety mielone ), wszystko dokładnie wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem.Z masy formuj kotleciki, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanej oliwie na zloty kolor.Podawaj z czym lubisz.U nas z pieczonymi warzywami i sosem czosnkowym :)