Wykonanie

W Polsce coraz większą popularnością cieszą się cydry ( trochę dzięki Putinowi ;)Dziś mam dla Was pysznego
kurczaka w sosie na bazie cydru właśnie.Szybko się robi, jest bardzo prosty i super smaczny - wszystko tak jak lubię!Przepis wygrzebany z lutowego magazynu "Good Food".In Uk we got lot of types of cider and almost everyone like it.Poles just discovered it and it became
more popular right now.
Today I got for you delicious chicken in lovely cider sauce.Quick to prepare,
very easy and yummy - as I like!I found this recipe in "Good Food" magazine in february issue.

Składniki :* 1 łyżka
oliwy,* 750 g
udka z kurczaka, bez skóry i kości, pokrojonych w duże kawałki,* 2
cebule, pokrojone w grube plasterki,* 2 ząbki
czosnku, pokrojone w plasterki,* 400 ml
jabłkowego cydru,* 175 g półtłustej kwaśnej
śmietany,* 2 łyżki
musztardy francuskiej,* 3 łyżki posiekanej
natki pietruszki,* kilka łodyg
tymianku, same listki ( około 1/2 łyżki ),*
sól,
pieprz,Ingredients:* 1 tbsp of oil,* 750 g chicken legs, skinless and boneless, cut into large pieces,* 2 onions, cut into thick slices,* 2 cloves garlic, sliced,* 400 ml apple cider,* 175 g semi-skimmed sour cream,* 2 tbsp grain
mustard,* 3 tbsp chopped parsley,* few springs of thyme, leaves picked (about 1/2 tbsp),* sal, pepper,

Przygotowanie :Rozgrzej łyżkę
oliwy na patelni z wysokim brzegiem, smaż
kurczaka na brązowo przez 3-4 minuty z każdej strony.Używając łyżki cedzakowej zdejmij
mięso i odłóż na bok.Na tej samej patelni podsmaż
cebulę przez 3 minuty, dodaj
czosnek i smaż przez kolejną minutę.Zalej cydrem i zagotuj, dodaj
kurczaka, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.Po 10 minutach dodaj
śmietanę,
musztardę i
zioła, gotuj bez przykrycia przez 5 minut.Przypraw do smaku
solą i
pieprzem.Podawaj np z
ryżem i
brokułami.Preparation:Heat a tbsp of oil in a frying pan with high edge, fry the chicken to brown colour for 3-4 minutes on each
side.Using a slotted spoon remove meat from pan and set aside.On the same pan fry onion for 3 minutes, add garlic and cook for another minute.
Pour the cider and bring to the boil, add chicken, cover and simmer for 10 minutes.After 10 minutes, add sour cream,
mustard and herbs, cook uncovered for 5 minutes.Season to taste with salt and pepper.
Serve for example with rice and broccoli.