Maliny latem zaprawione do słoiczków zimą wykorzystuję na różne sposoby. Najczęściej jako dodatek do budyniu lub ryżu na mleku. Świetnie sprawdzają się do naleśników. W połączeniu z serem i gorzką czekoladą tworzą oryginalne w smaku nadzienie. Dzieciom na pewno zasmakuje takie drugie śniadanie. Latem takie naleśniki można przygotować ze świeżych malin, można je wcześniej zaspać cukrem waniliowym.Składniki:200 ml maślanki200 g mąki200 ml mleka2 jajkałyżka kakao50 g cukru2 łyżki oleju na nadzienie:kostka białego sera (250 g)słoiczek malin w cukrze (ok. 150 ml)łyżka posiekanej gorzkiej czekoladyłyżka cukru waniliowegomały kubeczek jogurtu malinowegocukier puder do dekoracjiSkładniki ciasta zmiksować dokładnie żeby nie było grudek. Odstawić na kwadrans. Maliny odsączyć z syropu. Kilka odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z serem i pozostałymi składnikami nadzienia.Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki i smarować farszem. Zwijać a następnie posypać cukrem pudrem i udekorować pozostałymi malinami.