Wykonanie
Do odważnych świat należy. Zawsze chciałam zrobić suflet. Delikatny, pyszny deser, dosłownie rozpływający się w ustach. Ale niestety trzeba z nim uważać, bo może opaść, wcale nie urosnąć, lub pod chrupiącą, popękaną skorupką skrywać wilgotną breję, może też połamać kości śródstopia jak w skeczu
Woodego Allena :)Na suflet jest kilka sposobów.
Mąkę trzeba przesiać przez sitko. Bardzo ważne są
jajka, trzeba ubić sztywną pianę z
białek i
potem ostrożnie wymieszać ją z resztą masy.
Jajka nie mogą być zimne, powinny być w temperaturze pokojowej. W czasie pieczenia nie można otwierać piekarnika. Trzeba wstawić naczynka do nagrzanego piekarnika i dobrze dobrać temperaturę pieczenia- jak będzie za gorąco, to suflet z wierzchu popęka.W dodatku do Gazety Wyborczej- „Palce lizać” znalazłam przepis na suflet
czekoladowy, po drobnych modyfikacjach w mojej kuchni powstał mój pierwszy suflet. Powstał i natychmiast został zjedzony, bo po pierwsze ten deser nie może czekać, a po drugie, nieskromnie
powiem, że najprościej w świecie, był pyszny :) Tak, tak
Drogi Suflecie, już się Ciebie nie boję i jeszcze nie raz się z Tobą zmierzę :)Składniki:30g
gorzkiej czekolady2/3 szklanki
mleka2
jajka2 łyżki
masła2 czubate łyżki
mąkiŁyżka
kakaoCzubata łyżeczka
cukru waniliowegoŁyżka
cukru pudruWykonanie:
Czekoladę łamiemy na kawałki i wsypujemy do miseczki.
Mleko gotujemy z
cukrem waniliowym i gorącym
mlekiem zalewamy
czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.W rondelku roztapiamy
masło, dodajemy przesianą
mąkę i ciągle mieszając gotujemy 2 minuty. Wlewamy
czekoladę z
mlekiem i mieszamy aż masa się zagotuje. Wtedy zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.Oddzielamy
białka od
żółtek. Z
białek z dodatkiem
cukru pudru ubijamy sztywną pianę, pod koniec miksowania wsypujemy
kakao.Do ostudzonej masy dodajemy po jednym
żółtku bardzo dokładnie mieszając. Na koniec masę ostrożnie łączymy z pianą z
białek.Dwie ceramiczne foremki żaroodporne smarujemy
masłem i posypujemy
cukrem pudrem. Wypełniamy masą do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut aż suflet ładnie wyrośnie.Wyjmujemy, posypujemy
cukrem pudrem i od razu podajemy.