Wykonanie
Uwielbiam Muffiny - zwykłe i nie zwykle - nigdy z gotowych proszków !Lubię eksperymentować, co chwilkę wymyślać co jeszcze można wepchać do Muffina :)A czasem mam ochotę na takie zwykłego, poczciwego Muffina z
cukrem pudrem...Ale tym razem postanowiłam do środka wsadzić nadzienie z
białego sera - pychota! =)Niektórzy patrzyli z lekką niepewnością na biały
twarożek w babeczkach - ale babeczki wyszły pyszne, wilgotne, słodkie i puszyste!
2 szklanki
mąki2 - 3 łyżeczki
kakaoszczypta
soliłyżeczka
proszku do pieczenia0,5 szklanki
mleka0,5 szklanki
maślanki2
jajka1
żółtko250 g
twarogu zmielonego - ja użyłam firmy PIĄTNICA1 szklanka
cukru2 łyżeczki
cukru pudru2 łyżeczki
cukru waniliowego50g
olejuW jednej misce łączę najpierw suche produkty:
mąkę,
kakao,
sól,
proszek do pieczenia,
cukier i mieszam. Następnie do tej samej miski dodaję
mleko,
maślankę,
jajka,
olej. W drugiej misce mieszam
twaróg (drobno zmielony - idealny jest również
ser na sernik)
żółtko,
cukier waniliowy i
cukier puder. Można dodać więcej
cukru pudru jeśli lubimy słodkości:) - mieszamy.Następnie w formie na babeczki układam papierowe foremki i wlewam trochę ciasta na sam dół. Na to wlewam łyżeczkę
serka w środeczek i całość znowu zakrywam warstwą ciasta.
Serek może prześwitywać - to nic nie szkodzi. Piekę w rozgrzanym piekarniku przez ok 30-35 minut. Z podanych proporcji wychodzą mi 24 babeczki