ßßß Cookit - przepis na rafaello

rafaello

nazwa

Wykonanie

Goście zapowiedziani w ostatniej chwili, sklepy zamknięte z okazji święta, szafka kuchenna pusta i mąż domagający się domowego ciasta. Nie da rady nic upiec, bo nie ma z czego. "Dasz rade, no idź coś upiec, na pewno coś masz. Zrób coś z niczego." Łatwo powiedzieć trudniej zrobić. Na szczęście znalazłam paczkę koksu, która uratowała sytuację. I tak oto na stół wjechało można powiedzieć rafaello. Efekt mnie zaskoczył, robiłam je bez grama przepisu, z tego co udało mi się znaleźć. Dlatego też zdziwiłam się, że wyszło lepsze niż niektóre ciasta nad którymi siedziałam nieraz godzinami. Tanie, szybkie i pyszne. Zapisuję przepis, żeby wykorzystać ponownie. Na pewno zrobię je na komunię kuzynki.
Biszkopt:
4 duże jajka
2 białka jaj
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
Pieczemy biszkopt, studzimy i kroimy na połowę.
Masa budyniowo- kokosowa:
2 i 1/2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 żółtka
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
2 szklanki mleka zagotowujemy, resztę składników mieszamy i wlewamy na gotujące mleko. Gotujemy budyń i studzimy.
1 szklanka mleka
130 g kokosu
2 łyżki cukru pudru
Wszystko razem gotujemy kilka minut aż kokos całkowicie wciągnie mleko. Dokładnie studzimy.
1 kostka margaryny
kieliszek ajerkoniaku
Margarynę ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimny budyń, następnie po trochę kokosu i ajerkoniak.
Biszkoptowy blat nasączamy mocnym naparem kawy, wykładamy 3/4 kremu, przykrywamy biszkoptem. Smarujemy resztą kremu i obficie posypujemy kokosem. Dla dodania koloru i wykwintności ozdobiłam wierzch wiśniami z likieru.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/05/rafaello.html