SkładnikiJajko2 garści rukoli6 pieczarekŚwieży długi ogórekCzerwona cebula2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki wody1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytrynysól i pieprz do smakuPrzygotowanieNa łyżce oliwy podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki - równomiernie z obu stron aby były pięknie złociste! Rukolę myjemy. Ogórka kroimy we wstążki. Sos to wymieszana łyżka oliwy z sokiem z cytryny, wodą i przyprawami. Do półmiska na początek nakładamy rukolę, potemogórki, potem zarumienione pieczarki i na koniec układamy kilka kawałków pokrojonej w talarki cebuli. Całość polewamy sosem. Teraz jajko - zagotowujemy wodę i wlewamy do garnczka stale gotując ale żeby nie bulgotała. Jajko wbijamy do miseczki i z miseczki wlewamy powoli na wrzątek. Gdy białko się zetnie wyjmujemy jajko i kładziemy na wierzch sałatki. Posypujemy jajkosolą i pieprzem i podajemy póki cieplutkie!Taka sałatka może wyglądać inaczej to przecież zależy od tego co macie w domu - ja akurat miałam takie warzywa. Głównym składnikiem jest to rozpływające się w ustach jajko. Bardzo lubię płynne żółtka i często kładę je sobie na sałatkach - polecam spróbować ;)SMACZNEGO SIOSTRY!