Wykonanie
Ten przepis jest autorstwa, mojego najmłodszego syna , który ostatnio poczuł pasję do kuchni . Zapał trwa już drugi dzień i jest niekwestionowanym rekordem pod względem długości . Myślicie ,że to krótko , oj nie, krótko to trwało u niego hobby akwarystyczne – 2 godziny , dopóki nie wyczaił że
rybki nie można przytulać , następna była piłka nożna – godzinkę był piłkarzem , jak zarobił piłką w nos , stwierdził że to zbyt niebezpieczne i porzucił karierę futbolową , zajął się hodowlą psów ..po czym, ja po kilku godzinach, zostałam obwołana właścicielem szczeniaczka -powód porzucenia – śmierdzi i sika . Wszystkich porzuconych pasji już nie
będę przywoływać.. . Tak więc dwa dni , to już wieczność 😉 Podsumowując , przy niewielkiej pomocy zrobił pyszny obiadek , mimo że ciut zwariowany , warto wpuszczać dzieci do kuchni , można się od nich
wile nauczyć ;)
Składniki dla 3 osób :2
czerwone papryki grubościenne2 małe
cebulki5
pieczarek1 łyżeczka płaska suszonego
czosnkuodrobina
ostrej papryki mielonejmix
makaronu ( po garści różnych kształtów )6
jajek6 małych plastrów
boczkusól,
pieprz do smaku
olej do smażenia
Makarony gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Paprykę kroimy w paski ,
cebulkę w piórka , a
pieczarki w plastry. Wszystkie warzywa wrzucamy na patelnię , solimy , posypujemy
czosnkiem,
papryką ostrą i smażymy na dużym ogniu do miękkości około 6 minut. Mają być złociste i miękkie ale nie ciapowate. na patelnię do
jajek kładziemy tyle kawałków
boczku , ile jaj będziemy smażyć i na każdy boczuś wybijamy
jajko , solimy i smażymy z obu stron lub z jednej jak ktoś woli , posypujemy
pieprzem Teraz pozostało złożyć elementy w danie , na talerz wysypujemy
makaron , następnie warzywa , na koniec
jajka i paprykando jest gotowe do podania 😉